Elemzők szerint is alkotmányellenes a módosított állampolgársági törvény

2020. augusztus 6., 14:25
ma7 | TASR

A Bél Mátyás Intézet kutatása szerint az állampolgársági törvény módosítása nem oldja meg azoknak a helyzetét, akiknek nincs családi kötelékük az adott országban, vagy nem rendelkeznek ott állandó lakhellyel.

201703051846440.00000000000000000000000001a_utlevel.jpg

A kutatás azt is kimondja, hogy a törvény  az országban élő nemzeti kisebbségeket különösen érinti, elsősorban a magyar nemzeti kisebbséget, de vannak olyan szlovákiai horvát és szerb nemzetiségűek is, akik a módosított törvényjavaslat miatt továbbra sem tudják felvenni más ország állampolgárságát.

A TASR hírügynökségnek az intézet elnöke, Peter Morvay nyilatkozott. Az intézmény azt is kiemelte, hogy a módosító törvényjavaslat fölöslegesen bonyolult, illetve nem oldja meg azoknak a helyzetét, akik korábban elvesztették a szlovák állampolgárságot.

Az intézet elemzői szerint a jogszabály csak azokat a személyeket segíti, akiknek közvetlen rokoni kapcsolataik vannak, illetve állandó lakcímmel rendelkeznek. Ebből kifolyólag például a Csehországban élő szlovákokat és azokat a házaspárokat segíti, akiknél az egyik fél már rendelkezik az adott ország állampolgárságával.

A kutatás szerzői teljesen eltörölnék az állampolgársági törvényt, ugyanakkor olyan törvényjavaslatot hoznának létre, amely csak abban az esetben venné el a szlovák állampolgárságot, ha egy olyan ország állampolgárságát venné fel valaki, ami biztonsági okokból kimondottan veszélyes Szlovákiára.

Mint ismeretes, a kormánykoalíció prioritásait tartalmazó dokumentumban az szerepel, hogy a törvényt úgy változtatnák meg, hogy csak az a szlovák állampolgár lehet kettős állampolgár, aki állandó lakcímmel rendelkezik, illetve hosszabb ideje tartózkodik abban az országban, amelynek az állampolgárságát fel szeretné venni.

A 2010-es  Robert Fico által létrehozott állampolgársági törvény következtében eddig 3384 személy veszítette el a szlovák állampolgárságát.