2023. május 4., 11:36

Eldőlt, mikor lesznek ismertek az MKP platform képviselőjelöltjei

Az MKP platform járási szervezetei a napokban hoznak döntést, kit, kiket jelölnek a párt parlamenti listájára az adott régióból. A jelöltállítás kapcsán a járások arról is döntenek, támogatják-e a Szövetség kibővítését. A platform végleges jelöltlistájáról az MKP Országos Tanácsa határoz.

szövetség
Fotó: ma7/Katona Tamás

Elhúzódó, a Szövetségen belül éles vitákat kiváltó tárgyalások után eldöntött tényként kezelhető, hogy Gyimesi György parlamenti képviselő az MKP platform jelöltjeként, a lista 150. helyén indul a szeptember 30-i előrehozott választásokon. Gyimesi György a Szövetség listáján való indulását szerdán a szlovák közszolgálati rádió esti műsorában maga is megerősítette.

Május 13-án lesz végleges az MKP platform jelöltlistája

Az MKP platform a Szövetségen belüli megegyezés értelmében 75 helyet tölthet be a párt jelöltlistáján. A jelöltekről, alulról építkező párt lévén, az egyes régiókban születik meg a döntés, ahogy a járási konferenciáknak kell állást foglalniuk arról is, az MKP platform januári taksonyi konferenciáján született döntéssel egyetértésben, támogatják-e pártonkívüli jelöltek felvételét a listára.

A végleges döntést az MKP platform Országos Tanácsa hozza majd meg, amely információink szerint május 13-án, szombaton ülésezik Pozsonyban.
A régiók kiállnak a Szövetség bővítése mellett

Az elmúlt napokban több járásban már sor került a jelöltállító konferenciára. A Dunaszerdahelyi járásban a jelöltek megnevezésén túl az MKP platform küldöttei határozatban erősítették meg, hogy

a választási jelöltlistán minden felvidéki magyar politikus kapjon helyet, akinek magyar nemzetiségű támogatói vannak. Ez vonatkozzon Rigó Konrádra, de Gyimesi Györgyre is.“ 

A Komáromi járásban a küldöttek kifejezték szándékukat, hogy a mai Szövetségnél szélesebb magyar egység megteremtése érdekében a járási kvótából egy parlamenti képviselőjelölti helyet fenntartanak Gyimesi György számára.

További egy helyet fenntartanak olyan személy számára a Komáromi járásból, aki nem a párt tagja, de a nemzeti konzervatív értékeket képviseli. 

Az Érsekújvári járási konferencia küldöttei kifejezték meggyőződésüket,

a magyar képviselet parlamentbe jutásának legfontosabb előfeltétele az egységes magyar jelöltlista, mely nem osztja meg a felvidéki magyarságot.

Ezen a közös listán helye van Forró Krisztiánnak, Sólymos Lászlónak, Mózes Szabolcsnak, ugyanígy a három platform elnökének, de Gyimesi Györgynek és Simon Zsoltnak is, továbbá más, a felvidéki magyarság ügye iránt elkötelezett személyiségeknek".

A Rimaszombati járási konferencia is arról határozott, egyetértenek a Szövetség bővítésével pártonkívüli személyek bevonásával. Álláspontjuk szerint ez nem lehet ok arra, hogy bárki is elhagyja a pártot.

A Pozsonyi járás Magyar Konzervatív Platformja is kinyilvánította, hogy Gyimesi Györgynek ott a helye a Szövetség választási jelöltlistáján. Ahogy a járási konferencián elfogadott nyilatkozatban fogalmaznak, "a közös választási listán helye van mindenkinek, aki a felvidéki magyarság megmaradásáért és régióink fejlesztéséért tenni akar és tenni képes".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.