2022. január 29., 17:08

Egyre több képviselő ellenzi az amerikai védelmi megállapodást

Az Amerikai Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás ratifikálását jelenleg Sme rodina mintegy öt-hat parlamenti képviselője nem szándékozik támogatni, jelentette ki a szlovák közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című vitaműsorában Igor Kašper parlamenti képviselő, a Sme rodina elnökségi tagja.

Igor Kašper
Fotó: TASR
Igor Kašper

Hozzáfűzte, pártja a jövő héten még tanácskozni fog a kérdésről. Erik Tomáš, a Hlas alelnöke és parlamenti képviselője a rádióműsor során kifejtette, hogy képviselőik a megállapodás ellen fognak szavazni.

Hozzátette azt is, pártja támogatni fogja a kérdésről kezdeményezett referendumot.

Megerősítette azt is, hogy maga is részt vett a pozsonyi elnöki palota előtti tiltakozó gyűlésen, amelyet az ellenzéki Smer párt szervezett a védelmi megállapodás és az emelkedő árak ellen, illetve és az előrehozott választások megtartásáért.

Kašper a vitaműsorban rámutatott, hogy a múlt heti parlamenti frakcióülésükre Ivan Korčok külügyminisztert és Jaroslav Naď honvédelmi minisztert is meghívták. Mint mondta, négy dolog érdekli őket, először is, hogy

Szlovákia területén ne épüljenek amerikai bázisok és az amerikai fegyveres erők tagjai ne lépjenek be a szlovák parlament hozzájárulása nélkül az ország területére, másodszor, hogy ne hozzanak be az országba nukleáris és egyéb fegyvereket, harmadszor, hogy a közvetlenül érintett városok és falvak ne veszítsék el az adóikat, negyedszer pedig, hogy maradjon meg a szliácsi repülőtér polgári jellege.

„Több kérdésre már választ kaptunk, de természetesen még ellenőrizzük ezeket” – mondta hozzátéve: köztudott, hogy képviselőcsoportjuk öt-hat képviselőjének a megállapodással ebben a formában gondja van.

Tomáš leszögezte, azért utasítják el a védelmi megállapodást, mert szerintük amatőr módon lett kitárgyalva, kiegyensúlyozatlan és kedvezőtlen Szlovákia számára, mivel veszélyeztetheti a szuverenitását, és nincs összhangban a szlovák alkotmánnyal sem. Értehetetlennek és alibistának tartja, hogy Zuzana Čaputová államfő a szerződéssel kapcsolatos felszólításuk ellenére sem fordult az Alkotmánybírósághoz, hanem értelmezési záradékot dolgoztatott ki. „Ha a megállapodás ennyire egyértelmű lenne, akkor minek lenne szükség az értelmezési záradékra? Vagyis ezzel a záradékkal az államfő csak megerősítette az aggályainkat” – mondta.

Kašper cáfolta, hogy a megállapodás veszélyeztetné Szlovákia szuverenitását, de azt is hozzátette, hogy nem érti az értelmezési záradék okát, mivel az nem kötelező erejű.​

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.