2022. január 26., 19:36

Heger: Egyes politikusok félretájékoztatnak a védelmi megállapodásról

A Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi megállapodással összefüggésben azok a politikusok terjesztenek hamis információkat és gerjesztenek gyűlölethullámot, akik az előző kormány idején előkészítették azt. Ezt szerdán jelentette ki Eduard Heger kormányfő Charles Michellel, az Európa Tanács elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Heger biztonsági tanács , sajtó
Fotó: TASR

"Tájékoztattam az ET elnökét azokról a dezinformációkról, amelyeket (Szlovákiában) ezzel a megállapodással kapcsolatban hangoztatnak, és amelyek sajnos tovább mélyítik a gyűlöletet. Azok a politikusok terjesztik ezeket, akik a megállapodást egykor előkészítették" - fogalmazott Heger, hangsúlyozva: céljuk a biztonság megerősítése.

A miniszterelnök elmondása szerint a megállapodás aláírására a következő hetekben kerülhet sor, majd a dokumentum a parlament elé kerül ratifikálásra.
A kormányfő és Michel az ukrajnai feszült helyzetről is egyeztettek.

Keleti határunkon fenyegetéssel állunk szemben. Az Ukrajnát fenyegető veszély Szlovákiát is fenyegeti"

- jegyezte meg Heger. Az ET elnökével egyetértettek abban, hogy a feszültség enyhítésére van szükség, és folytatni kell a párbeszédet Oroszországgal.
Michel is hangsúlyozta a diplomácia fontosságát, hozzátette ugyanakkor, hogy az EU az Egyesült Államokkal és a NATO-val közösen kész határozott és átfogó intézkedéseket hozni, ha eszkalálódik a helyzet Ukrajna keleti határán.

A találkozón szóba került a két közelgő EU-csúcs is, amelyek fő témái a gazdaság, a védelem és a biztonság lesznek. Heger csütörtökön (január 27.) a kormányhivatalban találkozik Mark Rutte holland miniszterelnökkel, hogy az európai politika aktuális kérdéseiről egyeztessenek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.