cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. augusztus 10., 10:30

"Egy ilyen emlékmű avatásán nincs helye szlovák politikusnak" - Méry János a somorjai emlékmű átadásáról

Nem csak emlékezetpolitikai és kulturális, de mint utóbb kiderült, aktuálpolitikai szempontból is az elmúlt hetek egyik legfontosabb eseménye volt a Somorjáról kitelepített felvidéki magyarok emlékművének átadása. Az avatásra ellátogató Kövér László házelnök ünnepi beszéde több, soviniszta húrokat pengető szlovák politikusnál kiverte a biztosítékot, közülük a szlovák diplomácia vezetője, Ivan Korčok fogalmazott a legélesebben. Az emlékmű körül kreált botránnyal kapcsolatban Méry Jánost, Somorja város önkormányzati képviselőjét, a helyi Via Nova oszlopos tagját kérdeztük.

méry jános
Méry János
Fotó: Felvidék.ma/Hideghéthy Adrián

Több mint egy hete, hogy átadták Somorján a kitelepített magyarok emlékművét, magam is ott voltam, méltóságteljes esemény volt. Először úgy tűnt, a szlovák közvéleményt teljesen hidegen hagyja az ügy, tulajdonképpen Ivan Korčok két nappal később megjelent ostoba reakciója kreálta az egész botrányt.

Valahogy így. Egészen felháborító, hogy a szlovák külügy, ahelyett, hogy végre szembenézne a történelmi tényekkel, bocsánatot kérne a felvidéki magyarság megalázásáért és kezdene valamit a Beneši-dekrétumok okozta áldatlan állapotokkal, inkább Kövér László házelnök úr beszédével foglalkozik. Abban a beszédben nem volt semmi hazug vagy botrányos, nonszensz, hogy Korčok ezen felháborodik.

Gondoltad volna, hogy ekkora botrány kerekedik az avatóünnepségből? Ha jól tudom, nem ez az első döccenő az emlékmű megszületése felé vezető úton.

A Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének megvalósításán a Via Nova 2016 vége óta dolgozik. Az emlékmű körüli területet megyei támogatással Somorja város tette rendbe, a területet a Via Nova bérli, három év múlva a városra száll, az önkormányzat tartja majd karban. Az emlékmű elkészültét több magánszemély, civil szervezet és politikus támogatta, amely ugyan elsősorban a Somorjáról elvitt magyar családok tragédiájára hivatott emlékeztetni, de ez a szoborcsoport azoké is, akik olyan településen élnek, ahol jelenleg még nincs hasonló emlékmű és a demográfiai hanyatlásunk miatt talán soha nem is lesz.

Ezt külön kihangsúlyoztátok az avatóünnepségen is. 

Így van...

Ahová egyetlen szlovák politikus sem volt hivatalos!

Kellett volna? Szerintem nem! Nem volt miért meghívnunk szlovák politikust, egy ilyen megemlékezésen, a dolgok jelen állása szerint, egynek sincs semmi keresnivalója.  

Miért?

Szerintem egyértelmű! A dekrétumokért mindmáig nem kértek hivatalosan bocsánatot, nap mint nap szembesülünk vele, máig ható jogérvényességük van. Amíg ez nem történik meg, az a Via Nova Somorja véleménye és az én magánvéleményem is, hogy egyetlen magyar szervezésű rendezvényre se hívjanak meg közülük senkit. Akinek kellett, megkapta a meghívóját, akire vártunk vagy számítottunk az eljött. Meghívtuk Somorja polgárait, az összes képviselőt, az összes támogatót és Nagyszombat megye alelnökét is. Korčok miniszter senkinek nem hiányzott! Kövér Lászlót azért hívtuk meg, mert tiszteljük. Az átadón elmondott beszéde tökéletesen kifejezte azt, amit mi, Via Novások az emlékműről, a történelemről vagy akár a magyar-szlovák viszonyról gondolunk. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy eljött.

A botrány fényében sem bántátok meg? 

Dehogyis, egyáltalán nem! Ráadásul szerintem botránynak is túlzás emlegetni ezt az egészet. Ez nem botrány volt, ez hiszti!

Mit gondolsz Korčok Facebook-bejegyzéseiről?

Tipikus. 

Bővebben?

Nagyon tipikus! (Nevet) Nézd, kifejezetten jellemző a mindenkori szlovák politikai elitre, hogy a békés együttélés számukra azt jelenti, mi felvidéki magyarok maradjunk szépen csendben, felejtsük el a múltat, nyeljük le, hogy még mindig a megerősített beneši elvek szerint tekintenek ránk. Micsoda dolog az, hogy Korčok azt kifogásolja, hogy mi csendben megemlékezünk a saját tragédiánkról. Nem követeltünk semmit, pedig ideje lenne! Csendben, méltósággal emlékezünk! Mi lenne, ha követelnénk?!

Jellemző Korčok kisebbségi komplexusára, hogy posztjában "leckét" meg "üzengetést" emleget. 

Közben egyik írásában sem fejti ki, végülis mi baj volt a házelnök úr beszédével. Arról beszél, hogy különbözőképpen ítéli meg a szlovák és a magyar politika a kitelepítések kérdését. Kérdem én, ez mégis, hogy lehetséges. Történelmi tényekről van szó, ez nem interpretálás kérdése. 

Azt is kifogásolta, hogy nekünk Felvidék Szlovákia.

Hogy mit hogyan nevezünk, az a mi dolgunk. Neki nem kell Szlovákiát Felvidéknek neveznie, ilyen ország tényleg nincs. Még! De ne szóljon már bele abba, hogy mi a saját hazánkat minek nevezzük. Egyre többen vagyunk, akiknek Felvidék nem Szlovákia. Ideje, hogy Korčok úr is elfogadja ezt. 

A szlovák külügyminiszter szerint a magyar fél nem tájékoztatta a tárcát Kövér László érkezéséről. Szerinte ez egy udvariatlan diplomáciai gesztus.

Korčok tényszerűen hazudik!

Tudom fejből annak a jegyzéknek a hivatalos számát, amelyben a magyar diplomácia jelezte a szlovák kormánynak Kövér László érkezését. A szlovák külügyminiszter tudatosan ferdíti a valóságot, mert nem bírja elviselni, hogy az egyik legfőbb magyar közjogi méltóság Felvidékre látogatott. 

A felvidéki magyar politikusok azonnal kiálltak az emlékmű mellett. Meglepett az összhang?

Örültünk neki. Mózes Szabolcs az Összefogás elnöke például két nappal az avatás után egyenesen az emlékmű padjáról jelentkezett be. Igaza van abban, amit elmondott, csak azt nem értjük, hol volt idáig. Naponta többször posztol közösségi oldalán, a Kitelepített Magyarok Emlékművéről viszont először csak a botrány után tett közzé bejegyzést. Furcsa dolog ez! Vagy ott van Sólymos László, a Most-Híd elnöke. Felháborodik Korčokon, most-hidas békés együttműködést emleget, de azt már nem írja le, hogy összesen 6 évig voltak kormányon, a dekrétumokkal viszont nem kezdtek semmit. Mindezek ellenére mind Mózes, mind Sólymos kiállását örömmel fogadta a Via Nova és jómagam is. 

Mi az emlékmű legfontosabb üzenete?

Nem felejtünk! Ebben az egy rövid mondatban összefoglalható a lényeg! Azért állítottuk az emlékművet, hogy megüzenjük a nagyvilágnak, nem felejtjük el a szüleinket, nagyszüleinket, dédszüleinket ért megaláztatást és tragédiát. Ha tetszik a szlovákságnak, ha nem.

Méry Jánossal a Via Nova Somorja ma megjelent sajtóközleménye kapcsán beszélgettünk.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.