2022. május 31., 08:34

Eduard Heger felszólította Gyimesit, vonja vissza a szimbólumokat tiltó javaslatát

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő felszólította Gyimesi Györgyöt, az OĽANO parlamenti képviselőjét, hogy vonja vissza azt a törvénymódosító javaslatát, amely megtiltaná a különféle nemi identitású és szexuális orientációjú csoportok szimbólumainak kifüggesztését.

pride lmbtq gender
Fotó: TASR/AP
Illusztrációs felvétel egy pár évvel ezelőtti szlovákiai Prideról.
Úgy vélem, ez a javaslat csak elmélyíti a társadalom megosztottságát, amire semmi szükségünk. Éppen az ellenkező irányba kell haladnunk, az érzékeny társadalmi témákról higgadtan és tisztelettel kell beszélnünk”

– jelentette ki hétfőn a brüsszeli EU-csúcsra tartó kormányfő a repülőgép fedélzetén. Hozzátette, hogy Gyimesitől egyelőre nem kapott visszajelzést.

Heger szerint a törvénytervezet beterjesztésével Gyimesi megszegte a kormánykoalícióban lefektetett szabályokat.

„A javaslatot a koalíciós tanács jóváhagyása nélkül terjesztette elő, ha jól tudom, az OĽANO-frakció sem adta hozzá a beleegyezését” – hangsúlyozta a kormányfő. Azt nem kívánta kommentálni, hogy Igor Matovič, az OĽANO elnöke helyeslően nyilatkozott Gyimesi tervezetéről. Gyimesi Tomáš Taraba (frakció nélkül) képviselővel közösen terjesztette be az állami szimbólumok használatáról szóló törvény módosítását. Azt akarják elérni, hogy állami intézményekre, beleértve az emberi jogi biztos hivatalát is, tilos legyen kifüggeszteni olyan szimbólumot, amely bármilyen szexuális orientációjú közösség ideológiáját propagálja.

Taraba a TA3 televízió hétfő esti vitaműsorában kijelentette, a kormányfő felhívása is csak azt igazolja, „hogy Eduard Heger a kormány liberális részéhez tartozik”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.