2023. január 1., 16:14

Duray Miklósra emlékezik a Ma7 médiacsalád - II. rész

Méltósággal viselt, súlyos betegség után Duray Miklós 2022. december 30-án visszaadta lelkét Teremtőjének. Ahogy médiacsaládunk főszerkesztője, Molnár Judit írta nekrológjában, "a jelenkor legnagyobb felvidéki magyarjától búcsúzunk". E búcsú keretében a következő néhány napban felidézzük Duray Miklós portálunkon vagy hetilapunkban, a Magyar7-ben megjelent legfontosabb interjúit, háttérbeszélgetéseit, podcast-beszélgetéseit. Életműve jelentőségének ékes bizonyítéka, hogy akad belőlük jónéhány.

Duray Miklós
Fotó: Pomichal Krisztián

Az alábbi podcast-beszélgetést Duray Miklós 75. születésnapja alkalmából készítette Somogyi Szilárd és Langschadl Mátyás. Somogyi Szilárd így emlékezett a felvétel körülményeire:

A jubiláló Durayval történelemről, a diktatúrák és gazdasági lobbicsoportok természetéről, a 98-as pártegyesítés tanulságairól, vagyis múltról, jelenről, jövőről beszélgettünk. Nem kerülve olyan kényesnek tűnő kérdéseket sem, mint az akkor még külön pártként létező Most-Híddal való együttműködés lehetőségét, sőt szükségszerűségét. Ahogy Duray elmondta, a felvidéki magyar közösségnek – követve a dél-tiroli példát – úgy kell megszerveznie magát, mint államot az államban: a belső sokszínűség kívánatos, kifelé viszont egyetlen pártnak kell képviselnie a közösség érdekeit. Ez a gondolat, most már nem csak egy számvető beszélgetés része, hanem immár Duray Miklós egyik politikai hagyatéka is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.