2021. július 26., 13:42

Diszkriminatívak a kormány járványügyi intézkedései?

A múlt hétvégi tüntetések a kormány járványügyi helyzettel kapcsolatos intézkedési kapcsán, még inkább elmélyítették az árkokat az oltáspártiak és az oltásellenzők közt. Heves viták alakultak ki a közösségi hálókon is a két tábor között, mindegyik védte a saját álláspontját, a kompromisszum minden jele nélkül.

parlamenti tüntetés
Fotó: TASR

Jana Dubovcová volt ombusman a denníkn.sk hasábjain ezzel kapcsolatban azt fejtegette, jelentenek-e diszkriminációt a kormány járványügyi intézkedései. Dubovcová szerint az oltakozás kérdése kapcsán nem az állam osztja két táborra, beoltottakra és oltatlanokra az embereket

Az emberek a saját döntésük alapján maguk hozzák létre a két tábort, amire aztán az államnak az intézkedéseiben reagálnia kell.

Vannak, akik önként úgy döntöttek, hogy meg akarják védeni magukat és a családjukat a fertőző betegség ellen. Azért oltatták be magukat, mert jelenleg az oltás az egyedüli ismert és hozzáférhető védelem a fertőzéssel szemben, és jelentősen csökkenti a fertőzés terjedését is.

Azok, akik ellenkezőleg és ugyanúgy a saját akaratukból nem oltatják be magukat, a jelenlegi ismeretek alapján a fertőzés potencionális hordozóivá és terjesztőivé váltak, és lehetséges jövőbeli betegekké. És ennek a két csoportnak objektívan más a helyzete, amihez különféle feltételek kötődnek, és ezért az egyforma szabályok felállítása némelyikük számára diszkriminatív lehet.

Csak a különböző intézkedések képesek figyelembe venni a két csoport helyzetében mutatkozó különbségeket. Ezt az állami hatóságoknak figyelembe kell venniük az intézkedéseik során, mint ahogyan a közérdeket is, amely a társadalom életének és egészségének általános védelme.

És ez az ő felelősségük, fűzte hozzá Dubovcová.

Meglovagolni az emberi ösztönöket, és megpróbálni befurakodni azok kegyeibe, akik megszegik a szabályokat, ellentmondanak a tisztességnek és az észszerűségnek, a pokolba vezető út. Az Aktuality.sk szerint rendkívül zsákutcás politika az, aminek a hétvégi tüntetések kapcsán egyes politikusok részéről, Boris Kollárral az élükön a tanúi lehettünk, és ezt a szóban forgó politikusok saját bőrükön élőben is megtapasztalhatták.

A tüntetők ugyanis kifütyülték Pellegrinit, Ficóval nem is törődtek, Kollárt meg „néphangulatbarátnak” és árulónak kiáltották ki. Meg is érdemelték.

Ha egy koalíció vagy annak néhány „tagja” az utolsó pillanatban tárgyalni akar azokkal, akik azt kiabálják, hogy a világjárvány kitaláció, akkor annak a koalíciónak annyi,

véli a portál.

Mindeközben tudományos elemzések születnek. Az egyik szerint minden második koronavírusos kórházban kezelt betegnél a britek további szövődményeket mutattak ki. A kutatás eredményei a The Lancet neves egészségügyi szaklapban jelentek meg. A brit tudósok több mint 70 ezer 300 különböző kórházban kezelt páciens adatait vizsgálták meg, írja a Pravda.

A tanulmány szerzői szerint a vizsgált személyek felénél rövid és hosszú távú szövődmények alakultak ki. 

A leggyakrabban vese- és tüdőproblémákról volt szó, de gyakran előfordultak neurológiai és érrendszeri szövődmények is a betegeknél.  A szövődmények aránya még a fiatal, korábban egészséges pácienseknél is aránylag magas volt.

Ez a tanulmány ellentmond annak a jelenlegi narratívának, hogy a COVID-19 csak az egészségügyi problémákkal küzdő és az idős emberek számára veszélyes”

– jelentette ki a tanulmány főszerzője, Calum Semple a liverpooli egyetemről, aki szerint a megelőzés elsődleges stratégiája az oltás marad.

Hasonlóképpen vélekedik Pavol Čekan szlovák biokémikus is, aki szerint a koronavírust csak az oltással tudjuk leküzdeni.

A politikusoknak, orvosoknak vagy az egyháznak gyorsan kell cselekednie. Beszélni kell az emberekkel, el kell menni minden faluba”

– mondta a Pravdában készült beszélgetésben a biokémikus hozzáfűzve, a legnagyobb veszélynek jelenleg a beoltatlan emberek vannak kitéve.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!