2022. augusztus 10., 12:36

Dél-Szlovákiában fordul elő a legtöbb súlyos betegséget terjesztő szúnyog

A korábban tájainkon alig előforduló állatbetegséget, a szívférgességet a szúnyogok terjesztik.

Veszélyes kór
A fonálféreg útja
Fotó: Archívum/ma7

A betegséget okozó parazitákat - apró fonálférgeket - terjesztő rovarok elsősorban Szlovákia délnyugati és délkeleti térségében fordulnak elő.

A féreg szaporodási- és életciklusa meglehetősen bonyolult. Szükséges hozzá egy olyan gazdaállat, melyben kifejlődött nőstény féreg élt és szaporodott, így a vérében féreglárvák találhatók, melyeknek új gazdatestre van szükségük a fejlődéshez. A fertőzött állatokból szúnyogcsípéskor a vérrel együtt a féreglárvák is a szúnyogba, mint köztesgazdába kerülnek. Két-három hét, a szúnyogban töltött érés után a következő csípéskor egy újabb állatba kerülnek. Itt két-három hónapig főként a kötőszövetben fejlődnek, majd az úgynevezett mikrofilária (miniféreg) állapotukban a vénás rendszeren keresztül eljutnak a szervezet különféle helyeire.

A betegség Olaszország északi területeiről kezdett tovaterjedni. Szlovákiában először 2005-ben mutatták ki Pozsony környékén és a Komáromi járásban. A leggyakrabban a kutyákban és a macskákban fordul elő, bár ez utóbbiak jóval ellenállóbbak a betegséggel szemben.

A Szlovák Tudományos Akadémia Parazitológiai Intézetének munkatársai 2005 és 2015 között felmérték, milyen mértékben fertőzöttek a kutyák. Kutatásaik szerint a vizsgált állatok 25 százalékánál mutatták ki a Dirofilaria fonálféreg jelenlétét.

A leggyakrabban a bőrön okozó fajt mutatták ki, de újabban egy másik faj (Dirofilaria immitis) is egyre inkább terjed, ez a szívet és a tüdőt támadja meg.

A betegség gyógyítása körülményes, sok esetben nem is lehetséges. Ráadásul a kutyáknál használt készítményt macskáknál nem lehet alkalmazni. A szakemberek szerint hatékonyabb lehet a megelőzés, ami a szúnyogok megjelenése előtt időszerű és a szúnyoginvázó befejeződése után egy hónapig ajánlatos.

A betegség ritka esetben az embert is megtámadhatja. Szlovákiában már feljegyeztek olyan esetet, amikor egy személy szívférgesség következtében  hunyt el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.