lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. január 8., 15:04

Csütörtökre újabb tüntetést hívott össze az ellenzék a Speciális Ügyészség megszüntetése miatt

Az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS), a KDH és az SaS csütörtökre (január 11.) újabb tüntetést hívott össze a pozsonyi Sznf térre és más városokba a Speciális Ügyészség (ÚŠP) tervezett megszüntetése miatt.

Ellenzék
Fotó: TASR

Michal Šimečka, a PS elnöke, a parlament alelnöke emlékeztetett, hogy botrányos jogalkotási cunami fenyeget, amit az új kormány rögtön a hatalomra kerülését követően beindított.

Gyorsított eljárásban, a szakmai és a nyilvános vita kizárásával több tucatnyi alapvető változást akarnak bevezetni, amelyek gyökeresen megváltoztatnák a szlovák jogrendszert. A hatásköri törvény és a maffiózóbarát törvénycsomag a fő példa erre. Az előbbi túszul ejti az államot, az utóbbi pedig bosszút hoz és büntetlenséget

– hangsúlyozta Šimečka.

A parlament a Btk. módosításáról és az ÚŠP megszüntetéséről tárgyal, a gyorsított eljárásra vonatkozó beterjesztéséről zajlik a vita, melybe 58 képviselő jelentkezett be. Egyelőre csak ellenzéki képviselők szólaltak fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.