Čaputová nem tartja indokoltnak a boltok vasárnapi zárva tartását

2020. június 16., 12:32
ma7 | TASR

Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem tartja megfelelőnek és indokoltnak, hogy fertőtlenítés miatt ne nyithassanak mi a boltok vasárnap. A fertőtlenítést bármikor elvégezhetik a működtetők – mondta az államfő a TASR hírügynökségnek a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban.

Fotó: TASR
A vészhelyzet megszüntetését követően újra kell értékelni, hogy megfelelők-e a hatályos higiéniai óvintézkedések, és valóban a lakosság egészségének védelmét szolgálják-e. Az intézkedéseknek arányosaknak és indokoltaknak kell lenniük"

– mondta, és hozzátette, a vasárnapi zárva tartást nem látja annak.

Rámutat, hogy ez a korlátozás csak az üzletekre vonatkozik, és például az éttermekre, ahol hét közben szintén sok ember megfordul, nem.

A vasárnapi zárva tartásnak önkéntes alapon kellene működnie, vagy olyan törvény alapján, amelyet megszavazott a parlament"

- hangsúlyozta.

A korlátozást Ondrej Dostál és Radovan Kazda (mindketten SaS) valamint Ján Benčík (Za ľudí) parlamenti képviselő is bírálja. Felkérték Ján Mikas országos tiszti főorvost, hogy oldja fel a tilalmat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) intézkedése alkotmányellenes lehet. A képviselők politikai okot látnak annak a döntésnek a hátterében, hogy csak vasárnap lehet elvégezni a boltokban a fertőtlenítést.

2020. június 16., 10:29

A járványügyi szakemberek szerint vasárnap nem lehet kinyitni a boltokat

A hivatal szerint a teljes fertőtlenítésnek szakszerűnek kell lennie, amihez elég idő kell, ezért nem lehet egy átlagos munkanapon elvégezni.

A hivatal rámutatott, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben nagyobb figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésre, ami egy átlagos munkanapon nem lehetséges.

A hivatal emlékeztetett arra is, hogy rendszeresen ellenőrzik és értékelik a járványügyi helyzetet, és ennek megfelelően döntenek a szükséges intézkedésekről.

Kövesse facebook oldalunkat is!