A járványügyi szakemberek szerint vasárnap nem lehet kinyitni a boltokat

2020. június 16., 10:29
ma7 | TASR

A járványügyi szakemberek továbbra is szükségesnek tartják, hogy fertőtlenítés céljából vasárnap továbbra is zárva maradjanak az üzletek – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) szóvivője. A hivatal szerint a teljes fertőtlenítésnek szakszerűnek kell lennie, amihez elég idő kell, ezért nem lehet egy átlagos munkanapon elvégezni.

boltzár
Fotó: TASR

A hivatal rámutatott, hogy számos bolt és szolgáltatás nem üzemel vasárnaponként, vagy jelentősen korlátozott a nyitvatartási idejük. A jelenlegi járványügyi helyzetben pedig még nagyobb figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésre, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell elvégezni ezt a munkát.

A hivatal emlékeztetett arra is, hogy rendszeresen ellenőrzik és értékelik a járványügyi helyzetet, és ennek megfelelően döntenek a szükséges intézkedésekről.

2020. június 16., 12:32

Čaputová nem tartja indokoltnak a boltok vasárnapi zárva tartását

A fertőtlenítést bármikor elvégezhetik a működtetők – mondta az államfő a TASR hírügynökségnek a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban.

A Ondrej Dostál, Radovan Kazda (mindketten SaS) és Ján Benčík (Za ľudí) parlamenti képviselő felkérte Ján Mikas országos tiszti főorvost, hogy szüntesse meg a vasárnapi zárva tartást. Arra figyelmeztettek, hogy a közegészségügyi hivatal intézkedése feltehetően alkotmányellenes. A képviselők politikai okokat látnak annak hátterében, hogy vasárnap még mindig zárva kell maradniuk a boltoknak.

Kövesse facebook oldalunkat is!