2020. június 4., 15:48

Čaputová intelme: a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

Zuzana Čaputová államfő szerint a szlovákok és a magyarok közös jövője szempontjából fontos, hogy azt keressék, ami emberként és polgárként összeköti őket.

Caputová
Fotó: TASR
Zuzana Čaputová

„Egyben tartsuk tiszteletben a nyelvi és kulturális különbözőségünket, hiszen azok kölcsönösen gazdagítanak bennünket” - írta Čaputová abban a kétnyelvű bejegyzésben, melyet csütörtökön, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján tett közzé a közösségi hálón.

A békeszerződés aláírása Čaputová szerint új korszakot nyitott a szlovákok és a magyarok együttélésében.

Bár a történelmünket olykor eltérően értelmezzük, közös múltunk, élményeink, családi kapcsolataink, kulturális értékeink és közös eredményeink szoros köteléket alkotnak közöttünk” – olvasható a bejegyzésben.
Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy a szlovákoknak és a magyaroknak együtt nagy dolgokat sikerült véghezvinniük.

„1989-ben együtt vívtuk ki a szabadságot, majd néhány évvel később egyesült erővel védtük a demokráciát. Közösen éltük meg Szlovákia megalakulását, csatlakozását az Európai Unióhoz, illetve NATO-taggá válását. A közelmúltban együtt harcoltunk az igazságért, a korrupció ellen, és ma együtt küzdünk a koronavírus okozta világjárvány ellen is.

Mindaz, amit Szlovákia elért, a szlovákiai magyarok aktív részvétele nélkül nem sikerülhetett volna”

– emlékeztetett Čaputová, hozzátéve: közös jövőnk érdekében fontos, hogy azt keressük, ami összeköt minket.

A versailles-i békerendszerbe épülő trianoni békeszerződést, amely megszabta Magyarország és Csehszlovákia új határait az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően, az antant (Nagy-Britannia, Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország) és Magyarország képviselői 1920. június 4-én írták alá a Párizs melletti Nagy-Trianon kastélyban. Trianon után a Magyar Királyság lakóinak száma 20,8 millióról 7,6 millióra esett vissza.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.