2023. május 5., 18:08

Čaputová egyeztet Hegerrel, azután tájékoztat a további lépésekről

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az Eduard Heger megbízott miniszterelnökkel folytatott találkozó után tájékoztat arról, milyen lépéseket tesz a jelenlegi politikai válsággal kapcsolatosan.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Hegerrel Londonból való hazatérése után fog találkozni - közölte egy rövid sajtónyilatkozatban, Londonban, ahol III. Károly brit király koronázási ünnepségén vesz részt.

„Ahogy Londonból hazaértem, a lehető leghamarabb beszélni fogok a miniszterelnökkel és Boris Kollár megbízott házelnökkel" - tájékoztatott a köztársasági elnök. A brit fővárosban tett látogatásával kapcsolatban kiemelte, lehetősége van részt venni „egy olyan nagy jelentőségű diplomáciai és protokolláris eseményen", mint a brit király megkoronázása.

Örömmel képviseljük Szlovákiát ezen az eseményen, és remélhetőleg más országok vezetőivel is meg tudunk majd vitatni Szlovákia és a világ szempontjából is fontos kérdéseket"

- tette hozzá Čaputová.

Pénteken Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter a felmentését kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől. Káčer alig egy nappal azután kérte ezt, hogy Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter bejelentette a távozását a családi cége támogatási ügye kapcsán.

A tavaly év végén az államfő által ideiglenesen megbízott kabinetből már távozott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt), valamint Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO elnöke.

Az ellenzéki pártok a hivatalnokkormány mielőbbi kinevezését követelik, a Smer-SD pedig előrehozott választást sürget. Az SaS is támogatná a hivatalnokkormány kinevezését. Heger és a korábbi koalíció többi képviselője elutasítja ezt. Szerintük egy ilyen kormány még nagyobb káoszt hozna.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.