2023. január 31., 19:02
Frissítve: 2023. jan. 31. 20:37

Čaputová egyelőre eltekint a hivatalnokkormány kinevezésétől: érkeznek a reakciók a szeptemberi választásra

Sorra kommentálják a pártok a szeptember 30-ára előrehozott választások időpontját.

választás
Fotó: TASR
Az államfő tiszteletben tartja a parlament döntését

Zuzana Čaputová szóvivőjén keresztül tájékoztatta a TASR hírügynökséget, tiszteletben tartja a parlament döntését az előrehozott választások időpontjáról.

Az államfő ezért egyelőre eltekint a hivatalnokkormány kinevezésétől.

„De szeretnék figyelmeztetni, ha kudarcot vall Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya, kész vagyok bármikor hivatalnokkormányt kinevezni az előrehozott választásig” – tette hozzá Čaputová.

Sólymos: A parlament és a lakosság támogatása nélkül akarnak még kilenc hónapig kormányozni
2023. január 31-ére a hatalmi arrogancia megnyilvánulásának napjaként fogunk emlékezni.

Mi másnak nevezhetnénk azt a vakmerőséget, hogy a parlament és a lakosság támogatása nélkül akarnak még kilenc hónapig kormányozni” – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke. 

Matovič: Nagyon fontos lesz a kampány, mellőzni kell a populizmust
Igor Matovič
Fotó:  TASR

Nagyon fontos lesz a választási kampány, a demokrácia megmentéséért fogunk harcolni, de mellőzni kell a populizmust – jelentette ki az előrehozott választás elfogadása kapcsán Igor Matovič, az OĽANO elnöke. Hozzátette, „nagyon jó lenne” elkerülni a populista kampányintézkedések elfogadását.

„Nagyon jó lenne elkerülni a populista kampány, a 15., 16., 19. nyugdíjat elfogadását, mert a hitelminősítő ügynökségek nagyon gyorsan benyújtanák ezért a számlát, milliárdokat fizetnénk ki mi mindannyian a kamatokra” – mondta újságíróknak Matovič.

Matovič reméli, hogy sikerül úriemberek közti megállapodást kötni Boris Kollárral és Veronika Remišovával, a Sme rodina és a Za ľudí elnökével, és a koalíciós szerződés alapján szeptemberig tovább kormányozni. Megismételte, hogy 2022 szeptembere óta, amikor távozott az SaS, nyugalom volt a koalíciós tanácsokon. „Igyekszünk fenntartani ezt az egymás közti viszonyt” – tette hozzá. Feltételezi, hogy alkalmanként az SaS-szel is tárgyalni fognak egy-egy javaslatról.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament elé terjesztették azokat a javaslatokat, amelyek az OĽANO választás előtti lakossági ankétjában szerepeltek, Matovič azt mondta, ez a kormányprogram teljesítésének része, amit több mint 90 képviselő megszavazott. „Illik teljesíteni a választási ígéreteket” – tette hozzá.

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője megjegyezte, a keddi nap során a volt kormánypártok tartották magukat a megállapodásokhoz és aszerint szavaztak. Szerinte a szeptemberi választási időpontot az SaS javasolta és Zuzana Čaputová államfő is elfogadta.

Sulík: Megszavaztuk a szeptemberi dátumot, mert része volt a megállapodásnak

Megszavaztuk a szeptemberi dátumot, mert ez része volt a megállapodásnak, és az SaS ezeket tiszteletben tartja – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke. Azt állítja, a júniusi időponthoz képest a szeptemberi dátum nem is annyira késői.

Egyáltalán nincs olyan messze a választás, mert ott lesz a két hónap nyári szünet, amikor nem ülésezik a kormány, a parlament, tehát ezt figyelembe véve nem sokkal lett meghosszabbítva az időszak. Júniushoz képest tulajdonképpen csupán egy munkahónappal”

– magyarázta Sulík a szavazást követően.

Hozzátette, hogy a kormánynak korlátozottak a jogkörei és az államfő ellenőrzi. „A fékek és ellensúlyok rendszere most sokkal jobban érvényesül” – jelentette ki. Azt is hozzátette, inkább kész nehéz tárgyalásokat folytatni a volt koalíciós partnerekkel, mint az ellenzéki pártokkal, amelyekről nem tudja, mit akarnak.

Sulík azt is elmondta, egyetértettek volna a júniusi választással is, de tartották magukat az egyezséghez, melynek része volt a választást lehetővé tevő alkotmánymódosítás is. Leszögezte, hogy az SaS konstruktív ellenzék lesz. „A jó javaslatokat támogatjuk” – tette hozzá. Azt is elmondta, nem kellett volna előrehozott választással végződnie a kormányzásnak, elég lett volna, ha az OĽANO talál magában elég bátorságot és megoldja a problémát, a probléma pedig maga Igor Matovič és a korábbi tevékenysége a kormányban.

Fico: A szeptemberi választás sérti az ország érdekeit
Robert Fico
Fotó:  TASR

Sérti az ország érdekeit, hogy csak szeptember 30-án lesz a parlamenti választás – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke a szavazás után.

Zsarolás, képviselővásárlás, a lakosság semmibe vétele, az alkotmány megkerülése. Ez jellemzi a távozó kormányt, és egészen 2023 szeptemberéig folytatja”

– mondta Fico.

Emlékeztetett, hogy a parlament még decemberben vonta meg a bizalmat a kormánytól, ráadásul az SaS szavazataira is szükség volt ehhez. Az SaS viszont a szeptemberi választás mellett szavazott, Fico szerint ezzel egészen októberig adott felhatalmazást a kormánynak. Azt állítja, a hátralévő időt az ellenzék kriminalizálására akarja felhasználni a koalíció.

Remišová: Az ország sorsa múlik az előrehozott választáson

Eldől, hogy ismét a korrupció és a hanyatlás útjára lép-e, vagy küzdeni fog az igazságszolgáltatásért, a szabadságért és a fejlődésért – reagált az előrehozott választás parlamenti jóváhagyására Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke, megbízott miniszterelnök-helyettes.

Az előrehozott választás eddig még soha semmi jót nem hozott az országnak, de ez az egy lehetőség maradt, miután az SaS a Smerrel és a Hlasszal, valamint a szélsőségesekkel megbuktatta a kormányt, és az SaS elutasította egy új kormány támogatását is”

– jelentette ki állásfoglalásában Remišová.

Szerinte az országnak új víziókra és az életszínvonal emelésére van szüksége, hogy Szlovákia tovább fejlődjön és sikeres legyen. „A politikusok döntő többsége legfeljebb néhány hónappal gondolkodik előre, esetleg a szociális segélyek emelését javasolja. Válságos időkben természetesen szükség van a szociális támogatásokra, de az energiaválság fokozatosan véget ér, az infláció mérséklődik, a politika nem szólhat örökké a válságokról” – tette hozzá.

Remišová leszögezte, hogy a pártjának sikerült megreformálnia az uniós alapok felhasználási rendszerét, csökkenteni a bürokráciát, és jó állami IT-szolgáltatásokat bevezetni. „Viszont a kormányon belüli személyes konfliktusok és veszekedések miatt több dolog nem sikerült” – tette hozzá Remišová.
Mit kommunikál a KDH és az SNS?

A parlamenten kívüli KDH elfogadja a parlament előrehozott választással kapcsolatos döntését, és "kész megszüntetni a káoszt, a zűrzavart és a viszálykodást, ami az elmúlt években jellemzi a politikát" – tájékoztatta a TASR-t Lenka Halamová, a mozgalom szóvivője.

Az SNS emlékeztetett, hogy korábbi időpontot szeretett volna, de a szeptemberit is elfogadja. A párt összefogásra szólítja fel az ellenzéket. „Az SNS tárgyalni hívja a Smer-SD-t és a Hlas-SD-t egy közös ellenzéki blokk létrehozása érdekében” – közölte Zuzana Škopcová, az SNS irodavezetője.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.