2023. január 31., 13:50
Frissítve: 2023. feb. 1. 12:04

Eldőlt, szeptember 30-án lesz az előrehozott választás

Megvolt a háromötödös többség.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

20:38 - Zuzana Čaputová szóvivőjén keresztül tájékoztatta a TASR hírügynökséget, tiszteletben tartja a parlament döntését az előrehozott választások időpontjáról. Az államfő ezért egyelőre eltekint a hivatalnokkormány kinevezésétől. „De szeretnék figyelmeztetni, ha kudarcot vall Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya, kész vagyok bármikor hivatalnokkormányt kinevezni az előrehozott választásig” – tette hozzá Čaputová.

19:31 - Sorra kommentálják a pártok a szeptember 30-ára előrehozott választások időpontját.

17:41 -  A parlament nem döntött arról, hogy a választások kihirdetése korábbi időpontban legyen lehetséges. A házelnöknek leghamarabb 130 nappal, legkésőbb pedig 110 nappal a választás dátuma előtt ki kell hirdetnie annak megrendezését.

17:23 - Eldőlt, szeptember 30-án szavazunk. 92 képviselő szavazta meg az indítványt. Csendben jegyezzük meg, ennyi szavazattal kényelmes alkotmányos többséggel kormányozhatott volna a ciklus végéig a kabinet...

17:22 - A Hlas indítványa (június 24.) is elbukott. Pellegriniék javaslata is 75 szavazatot kapott a szükséges 90 helyett.

17:21 - A Smer indítványa (május 27.) nem ment át. Ficóék javaslata 75 szavazatot kapott a szükséges 90 helyett.

17:20 - Kezdődik a szavazás.

17:17 - A ház határozatképes, kezdődik az ülés. 148-an megszavazták a napirendet.

17:08 - Előre láthatóan szoros lesz a szeptemberi időpontról való szavazás. Marek Hattas (SaS) és Peter Kremský (OĽaNO) külföldön tartózkodik, ráadásul több exkoalíciós honatya a hírek szerint még nem döntött, támogatja-e a szeptemberi időpontot. Csak ismétlésképpen, 90 voksra lenne szükség a javaslat elfogadásához.

17:06 - Először a május 27-ei, majd a június 24-ei, végül a szeptember 30-ai időpontról szavaznak. Előbbit a Hlas, illetve a Smer, az utóbbit a felbomlott koalíció javasolta.

17:05 - Jól indul, máris csúszás van. Boris Kollár házelnök bejelentette, 17:15-kor kezdődik az ülés.

Korábban írtuk:

Délután határozatképtelennek bizonyult a Tisztelt Ház. Tomáš Valášek (PS) képviselő javaslata nem került a programba, ezért az SaS az ellenzékkel együtt bojkottálta a napirend elfogadását.

Boris Kollár ezt követően összehívta a pártokat, az a megállapodás született, hogy új ülést hívnak össze a szavazásokra. Vagyis úgy tűnik, mégis az eredeti terv szerint délután ötkor szavaznak a honatyák az előrehozott választások időpontjáról.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.