2023. május 23., 18:18

Čaputová: Az önkormányzatok képezik a demokrácia alappillérét

Az önkormányzatok jelentik a demokrácia alappillérét, emellett az állam támaszai, melyekre számíthat a nehéz időkben – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) 34. közgyűlésén mondott beszédében.

caputova
Fotó: TASR

Az államfő rámutatott, hogy a világot 2020 óta sújtó válságok helyi szinten is lecsapódtak, és jelentősen érintették a városok és falvak önkormányzatait. „Önök azonban megfelelően, olykor hősiesen helytálltak, sőt helyettesítették az államot a járvány kezelésében, majd felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak az ukrajnai háború elől menekülőknek” – sorolta az államfő.

Kiemelte az önkormányzatok racionális, pragmatikus hozzáállását a problémák megoldásában, valamint a települések összetartását.

„A realitások viszik rá önöket az együttműködésre például a helyi szolgáltatások bebiztosítása terén. Itt nincs helye politikai torzsalkodásnak, és ez az, ami megkülönbözteti a helyi és a regionális politikát a nagypolitikától” – mutatott rá az államfő.

Magától értetődőnek nevezte, hogy az önkormányzatok partneri hozzáállást várnak el az államtól.

Elvárják, hogy ne fossza meg önöket a bevételeiktől, és ne önökre hárítson át különféle problémákat, mondván, valahogy majd csak megbirkóznak velük.

Hogy önök majd kiigazítják a különféle rendeleteket, ha a gyakorlatban kiderül, hogy végrehajthatatlanok, vagy nem érik el a kívánt hatást” – folytatta Čaputová, és hozzátette, megké

Az államfő arra is ígéretet tett, hogy aláírásuk előtt a legnagyobb körültekintéssel fogja megvizsgálni az önkormányzatokat érintő törvényeket az elkövetkező időszakban is.

Főleg azokat a populista javaslatokat, amelyeket megfelelő szakmai vita és egyeztetés nélkül szavaz meg a parlament, és érintenék az önkormányzati jogköröket vagy megnyirbálnák a települések bevételeit”

– fűzte hozzá. Reméli, hogy az előrehozott választás után felálló új kormány megértéssel fog viszonyulni az önkormányzatokhoz, megfelelően kommunikál majd velük, és lesz akarata és bátorsága a közigazgatási reform végrehajtásához.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.