2022. május 19., 14:24

Čaputová aláírta a Csemadok-törvényt

Harminc év után újra alanyi jogú állami támogatásban részesül a Kárpát-medence legnagyobb magyar kulturális és társadalmi szervezete, a Csemadok, miután a parlament által elfogadott javaslatot Zuzana Čaputová köztársasági elnök is aláírta.

Ahogy arról portálunkon folyamatosan beszámoltunk, a Gyimesi György (OĽaNO) által benyújtott javaslat jó ideje várt a májusi parlamenti elfogadásra, hiszen a négypárti koalíció többi pártja újabb és újabb elvárásokat kért a támogatásért cserébe. Ez volt az egyik fő oka, hogy az 1949-ben alakult magyar társadalmi szervezettől még Vladimír Mečiar kormányzása alatt megvont állami támogatás jóváhagyása folyamatosan késsen.

A Csemadoknak évi 300 ezer eurót garantáló törvény még tavaly került a parlamenti mechanizmusba és a már jelzett kérések koordinálása miatt az érdemi vitát folyamatosan halasztani kellett. 

A beterjesztett törvényről azután május 5-én 11 órakor szavaztak. A jelenlevő 122 képviselőből 119 szavazott. A javaslatot 79-en támogatták. 16-an szavaztak ellene, 24-en tartózkodtak. 3 képviselő nem szavazott.

A törvény július 1-től lesz hatályos.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.