2022. július 19., 19:11

Čaputová: A Sajó halott, és szó szerint megöli Gömör potenciálját

A Sajó halott, és szó szerint megöli a gömöri régió természeti szépségekben és turisztikai lehetőségekben rejlő potenciálját. A folyó vizében egyetlen élőlény sem volt képes életben maradni - jelentette ki kedden Zuzana Čaputová köztársasági elnök a rozsnyói járásbeli Alsósajón tett látogatása során.

Zuzana Čaputová Tornalján
Fotó: Zuzana Čaputová, Facebook
Zuzana Čaputová Tornalján

„Sajnos közel öt hónap alatt nem történt meg az, aminek meg kellett volna, mégpedig a szennyezés megállítása és a helyreállítás" - mondta az elnök asszony. Az államfő találkozott Alsósajó polgármesterével, aktivistákkal és Peter Žitňannal a Vasércbányák állami vállalat igazgatójával. Leszögezte, a Sajó folyó szennyezése több minisztériumot érintő probléma, és nagyra értékelte Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszternek azt a döntését, hogy javaslatot terjesztett a kormány elé a rendkívüli helyzet kihirdetésére.

A rendkívüli helyzet kihirdetése lehetővé tenné a helyreállításra és a csatorna átalakítására szánt összegek elosztását

- tette hozzá Čaputová. Felhívta a figyelmet más régi, használaton kívüli bányák állapotára, valamint más környezeti terhelésekre az ország különböző részein, amelyeket meg kell szüntetni.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói Siderit vasércbányából kifolyó víz. Június közepén a bányában elkezdtek dolgozni azon, hogy minél kevesebb szennyezett víz kerüljön a folyóba, ennek ellenére a víz egy része továbbra is a Sajóba ömlik.

„Elkészítettük a bánya déli részét érintő szivattyúzási teszt tervét, ezen a helyen ugyanis tiszta víz gyűlt össze. Úgy véljük, ennek a tiszta víznek az átszivattyúzásával csökkenthetnénk az ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz nyomását" - mondta a TASR-nek Žitný, és hozzátette, az erre vonatkozó kérvényt jelenleg a rozsnyói állami vízügyi hivatal vizsgálja.

Gömöri munkalátogatása első napján az elnök asszony Tornaljára (Tornaľa) is ellátogatott, ahol felkereste az Integrált Gondozóügynökséget (Agentúra integrovanej starostlivosti) és találkozott az önkormányzat, valamint a Mikrorégió Önkormányzatainak Szövetsége képviselőivel. Szerdán (július 20.) Nagyrőcére és a Murányi Fennsík Nemzeti Parkba látogat az államfő.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.