2022. július 19., 17:02

Intézkedéseket mérlegel az Európai Bizottság a Sajó folyó szennyezésével kapcsolatban

Február vége óta a Sajó folyó dél-szlovákiai szakaszát súlyos környezetvédelmi szennyezés sújtja, az egykori vasércbányából nagy mennyiségű mérgező anyag került a folyóba, elpusztítva ezzel annak élővilágát.

Sajó
Fotó: Fábián Gergely
A Sajó Pelsőcnél június 17-én

Tóth Edina, Vincze Loránt EP-képviselők és korzikai kollegájuk, Francois Alfonsi azonnali cselekvést sürgető írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy a környezetvédelmi katasztrófára felhívják az illetékesek figyelmét, és rákérdezzenek annak uniós jogi vetületére, ily módon is mielőbbi megoldást sürgetve a szennyezés felszámolására.

A Bizottság a minap megküldött válaszában a tervezett uniós lépésekkel kapcsolatban óvatosan fogalmaz és leszögezi, tud a szennyezésről és a szlovák hatóságok által tett lépésekről.

Ez utóbbiak alkalmasságát illetően azonban nem foglal állást.

A Bizottság elmondása szerint hatáskörén belül nyomon követi az ügyet:

a szlovák vízgyűjtő-gazdálkodási tervek, valamint a szlovákiai víztestek jó állapotának elérése érdekében meghatározott és alkalmazott intézkedések értékelése révén”.

A válaszát azzal zárja, hogy „ezen értékelés eredményei alapján a Bizottság megfelelő intézkedéseket fog mérlegelni a szlovák hatóságok esetleges hiányosságainak kezelésére az okozott környezeti károk megelőzése és mentesítése érdekében”.

Az esetleges hiányosságokra utalás annak jeleként értelmezhető, hogy a Bizottság nemcsak magáról a szennyezésről értesült, hanem a tagállami hatóságok valószínűsíthető mulasztásairól is.

Az ügy nem zárult le, de elkezdődött a párbeszéd az illetékes hatóságok között. Az EP-képviselők azon lesznek, hogy mielőbb sikerüljön helyreállítani az okozott környezeti károkat és biztosítani „a szennyező fizet” elvének érvényesülését, valamint tisztázni, ki a felelős a károk bekövetkezéséért.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.