2020. november 27., 07:35

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Zuzana Čaputová államfő szerint sértheti Szlovákia érdekeit, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolta az EU hétéves költségvetése és a gazdasági újjáépítési alap elfogadását – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

„Ennek eredményeképpen az uniós tagállamok, beleértve Szlovákiát is, nem tudnak majd forrásokat lehívni a gazdaságuk újjáépítésére” - jelentette ki az államfő. Čaputová rámutatott, Szlovákia így egyelőre nem fér hozzá az oktatásügyi reformra, a modern technológiák bevezetésére, a környezetvédelemre és a zöldebb gazdaságra szánt támogatásokhoz.

A magyar és a lengyel kormány vétójának oka, hogy az EU a jogállamiság betartásához kötné az uniós alapok felhasználását.

„A jogállamiság betartása az Európai Unió egyik alapértéke és pillére, ennek betartása nélkül nem lehet élvezni az uniós tagság előnyeit” - mondta Čaputová. Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben a szintén a visegrádi csoportba tartozó Csehország és Szlovákia támogatja a költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását.

Čaputová szerint a V4-es országok igyekeznek közösen fellépni olyan területeken, ahol egyeznek a nézeteik, de önállóan lépnek fel akkor, ha nincs egyetértés köztük.

„A közös V4-es álláspont nem mehet Szlovákia és az ország állampolgárainak rovására” - tette hozzá Čaputová, hangsúlyozva, hogy a vétó megítélésében egyetért a szlovák kormány és az EU többi vezetőjének álláspontjával.

Remélem, a tárgyalások során sikerül olyan megegyezésre jutni, amely garantálja az uniós költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását, és Szlovákia elkezdheti felhasználni a gazdasága talpra állítására szánt összegeket”

- mondta Čaputová.

Ugyanakkor hozzátette, „nem megyünk bele olyan kompromisszumba, amely veszélyezteti a jogállamiságot és annak védelmét”, mivel olyan alapvető értékről van szó, amelyet az EU összes tagországában feltétlenül tiszteletben kell tartani.

Čaputová hétfőn, november 30-án telefonon fog egyeztetni a kérdésben Věra Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével.

A költségvetésről szóló tárgyalásokat az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország vezeti. Angela Merkel német kancellár az uniós vezetők november 19-i videókonferenciáját követően bejelentette, folytatódnak a tárgyalások Magyarországgal és Lengyelországgal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke kijelentette, a két blokkoló ország az Európai Unió Bíróságához fordulhat és a legapróbb részletekig ellenőriztetheti az új szabályokat.
Ivan Korčok szlovák külügyminiszter szintén kijelentette, hogy az uniós támogatások felhasználását a jogállamiság betartásához kell kötni, és az EU által megállapított szabályok egyeznek a szlovák kormány programnyilatkozatának erre vonatkozó pontjaival.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.