2021. február 28., 19:02

Čaputová: a kormánytagok úgy viselkednek, mintha ők lennének az áldozatok, pedig a valódi áldozatok a temetőkben vannak

Zuzana Čaputová szlovák államfő szükségesnek tartja, hogy a kormány önreflexiót gyakoroljon és vállalja a politikai felelősséget. Szerinte ehhez nem elég, ha csak az egészségügyi minisztert menesztik - jelentette ki a Markíza kereskedelmi televízió vasárnapi műsorában.

Fotó: TASR

Čaputová a politikai felelősségre vonás kérdését - mint fogalmazott - a kormányra bízza. Szerinte az elmúlt egy évben az egészségügy alaposan próbára lett téve, és bebizonyosodott, hogy újrakezdésre van szüksége.

Az államfő elmondta, nagyra értékeli Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter munkáját, menesztésének kérdése a koalíciós pártok megállapodásától függ.

Čaputová szerint a miniszterelnök leváltása is legitim kérdés, de ez is a kormánytöbbségen múlik. 

Az államfő emlékeztetett, nem rendelkezik olyan alkotmányos hatáskörrel, amely lehetővé tenné a miniszterelnök vagy bármelyik más miniszter menesztését. Ahogyan arra sincsen hatásköre, hogy egy szakértői kormány felállítását kezdeményezze. Mindezt - hangsúlyozta - csak akkor tehetné meg, ha erre maga a kormány vagy a parlament adna felhatalmazást.

Čaputová szerint amikor a kormányt kritizálják, az sokszor csak egy "kétségbeesett erőfeszítés a helyzet javítása érdekében". Úgy érzi azonban, hogy ha kritika hangzik el, a kormány vagy annak egyes tagjai áldozatként állítják be magukat.

A valódi áldozatok a temetőkben vannak. Az elhunytak számában túlléptük a hétezres határt. Az áldozatok a kórházakban fekszenek kétségbeesett állapotban, mintha ezt a kormány nem látná"

- jelentette ki.

Bírálta a kormányzat kommunikációját is, megjegyezve, ezen a téren jó ideje semmilyen változást nem tapasztal. A kormány nem adja jelét annak, hogy érzékelné a valós problémákat - tette hozzá.

Az orosz vakcina alkalmazásával kapcsolatban kijelentette, a Szputnyik V engedélyeztetése során a nemzetközi előírásokat és standardokat tartja mérvadónak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!