2021. november 8., 10:22

Bugár Béla a Szövetségről: Nagy egók, akik még semmit sem tettek az asztalra

A HNonline foglalkozott a magyar pártegyesítéssel, miután több közvélemény-kutatás is a Szövetséget a parlamenti küszöb tájékára mérte. A cikk elején megemlíti, hogy a felvidéki magyarság hosszú évtizedek óta először maradt parlamenti képviselet nélkül, és a pártegyesítés célja, hogy ezt az áldatlan állapotot megszüntesse.

Bugár Béla
Fotó: TASR
Archív felvétel

A HNonline elsősorban megemlíti, hogy 2019 óta a magyar pártok csak nagy nehezen ugorják meg a parlamenti küszöböt, és

idézi Václav Hříchet, az AKO közvélemény kutató igazgatóját, aki szerint a Szövetség maximum hat százalék körüli eredményt érhet el.

Visszautal ezen állítás igazolására az elmúlt választások eredményére, illetve a magyar pártok, még különállóan mért preferenciáira.

Hřích szerint a közvélemény-kutatók mindig is dicsérték a magyar választókat, hogy mennyire fegyelmezettek, és mindig is nagyobb volt a választási hajlandóságuk, viszont a szétaprózottság a magyar választóknál apátiát váltott ki.

Mindenesetre az ügynökség igazgatója szerint meg van a lehetőség a sikerre, hiszen

a múlt hónapban még 4,5 százalékot mért a Szövetségnek az AKO, a Focus pedig 5,2 százalékot.

A HNonline szerint egyetlen ellenlábasa maradt a magyar pártok közül, a Magyar Fórum, amelynek csupán egy százalék körül lehet a támogatottsága (hogy ezt hol mérték?). De azt is megemlíti, hogy Forró Krisztián nem zárta ki az együttműködést a Szövetségen kívül rekedt magyar pártokkal.

Bugár Béla is megosztotta véleményét

Természetesen a HNonline megszólította Bugár Bélát is, aki a Szövetségben feszültséget érez, és bírálja a kezdeti tétlenséget. Bugár azt is nyilatkozta, hogy

ezeknek az embereknek nagy az egójuk, és még semmit sem tettek le a kisebbségi asztalra…

Bugár szerint nehéz feladat lesz összehozni azokat, akik több mint egy évtizede vívják a macska-egér harcot.

Megszólaltatják Jozef Lenč politológust is, aki egyrészt elemzi, hogy miért is fordultak el a magyar választók a magyar pártoktól é s egy részük miért is szavazott szlovák pártokra a múltban. A politológus a Szövetség kilátásairól azt nyilatkozta:

A párt felállításának módja, létrehozásának módja, hogy még nem kapták el azokat a témákat, amelyek megszólíthatnák a választókat, és mennyire ismeretlen és karizma nélküli vezetőről van szó, inkább arra fogadok, hogy nem jutnak be a parlamentbe.

Ján Baránek politológus és Hřích azonban egyetértett abban, hogy

a párt lehetséges sikerét hosszú távon az általuk kulcsfontosságúnak tartott önkormányzati választások eredménye dönti el.

A marketing oldaláról

A HNonline még megszólaltat politikai marketingeseket is. Jakub Mazán , a CEO reklámügynökségből úgy véli, hogy a magyar nyelvnek a kizárólagos tárgyalási nyelvként való meghatározása, világos jelzés a magyarság politikai elkülönülésére.

Ezzel azt üzeni a Szövetség, hogy csak a magyar választókat kívánja megszólítani

- állítja, hozzátéve, hogy a magyar nemzeti színek a logóban is ezt sugallják.

Egy másik marketingesnek, Robert Němecnek viszont tetszik ez a lépés.

Bár sokan ezt nem mernék meglépni, de többségében az ilyen pontos önmeghatározás sokat hozhat a konyhára. És nem csak a politikában.

Hasonló párhuzamot lát Mazán a mozgalom névválasztásában is.

A párt neve azt mondja, hogy a választóknak, akiket az új párt meg akar szerezni, erősen magyarbarát lesz. Nem építünk többé hidakat, mi egy olyan Szövetség vagyunk, amely megvédi a magyar kisebbségek jogait. Ez egyértelmű elhatárolódás

 – állítja.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!