2022. október 23., 14:08

Budaj: Inkább távozik, de nem egyezkedik a fasisztákkal

Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter távozik a kormányból és a koalícióból is, amennyiben a "fasiszták" által támogatott megállapodás születik.

Nincs egyetértés
Juraj Blanár - Ján Budaj
Fotó: TASR/ma7

Ezt a TA3 hírtelevízió Politikában című vasárnapi vitaműsorában jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy esetleg a szélsőséges pártok képviselői segítségével sikerülne elfogadni a jövő évi költségvetést. Mint megjegyezte:

Rendet kell teremteni a parlamentben és biztosítani kell a kormánytöbbséget, de a mostani és a korábbi - SaS-es - koalíciós képviselők révén, semmi esetre sem olyanok támogatásával, akik szélsőséges nézeteket vallanak.

Budaj elmondta, hogy mind Eduard Heger kormányfő, mind pedig Igor Matovič pénzügyminiszter arra kérte, hogy beszéljen Richard Sulíkkal, az SaS elnökével, amit hajlandó is lesz megtenni, mivel szerinte Szlovákia nem léphet a jövő évbe provizórikus költségvetéssel, mert ez csak a szélsőségesek malmára hajtaná a vizet és összeomlana a rászorulóknak nyújtandó jövő évi segítség.

Vitapartnere, Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament ellenzéki alelnöke kifejtette: a költségvetés az év törvénye és megvitatásakor mutatkozik meg a koalíció összetartása.

Mi nem azért vagyunk, hogy megszavazzuk a költségvetést"

- jegyezte meg. A Smer-SD beterjeszti a módosító javaslatait, de nem tartja valószínűnek, hogy ezeket a kormánypártok jóváhagyják.

Szóba került a műsorban a partnerkapcsolatokat szabályozó és a második olvasatban elbukott törvényjavaslat is, amely Blanár szerint gyorsmunka eredménye volt és nem volt végig gondolva. Úgy állították be, mint amely mindent megold, de ez nem igaz - vélekedett az ellenzéki honatya.

Emlékeztetett rá, hogy Németországban az LMBTQ közösség elleni támadások egyre szaporodnak. Sürgette, hogy a két fiatal tragikus halálának körülményeit alaposan vizsgálják ki a nyomozati szervek.

Ján Budaj úgy vélekedett, hogy ezt a témát évek óta igyekeztek mellőzni. Szeretné elérni, hogy a törvényjavaslatot megfelelő módon átdolgozzák és hozzák ki belőle a lehető legtöbbet.

Mint fogalmazott:

Szlovákia továbbra is a másságellenesség, a kisebbségekkel szembeni megkülönböztetés és az előrelépéstől való rettegés terhét cipeli.

Blanár kifejtette, hogy a Smer-SD kész tárgyalni a kormánypártokkal a törvényjavaslatról, de sohasem támogatná, hogy a homszexuálisaknak azonos jogaik legyenek a partnerkapcsolatok területén, mint a heteroszexuálisoknak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.