2021. október 1., 08:22

Berényi szerint az ország politikai életének stabilizáló eleme lehet a Szövetség

Ha a Magyar Közösség Pártja, a Most-Híd és az Összefogás mozgalom egyesülésével létrejött új párt, a Szövetség-Aliancia bejut a parlamentbe, stabilizáló elem és megbízható partner lehet a szlovákiai politikai életben - mondta Berényi József, az MKP alelnöke, Nagyszombat megye elnökének helyettese a TASR TV vitaműsorában.

Berényi József
Fotó: Nagy Attila/dunaszerdahelyi.sk

Berényi pozitívan értékelte Zuzana Čaputová köztársasági elnök országértékelő beszédét. „Nem minden állításával értek egyet, de nagyon korrekt beszéd volt. Talán még jobb lett volna, ha a kisebbségekről is szót ejt" - mondta Berényi, hozzátéve, hogy szerinte a parlamentnek nem fektet elég nagy hangsúlyt a kisebbségpolitikára. Hozzátette, ez annak a következménye is, hogy Szlovákia legnagyobb létszámú kisebbségének képviselői három különböző politikai egységben tevékenykedtek.

A mostani helyzet megmutatta, hogy teljesen felesleges volt a szakadás és új pártok létrehozása. Ha együtt maradtunk volna, még mindig a parlamentben, sőt talán kormányon lennénk"

- mondta Berényi.

„Közös pártot alapítottunk, mert a legutóbbi parlamenti és európai parlamenti választáson egyetlen mandátumot sem szereztünk. Kívül maradtunk ezen a két fontos intézményen, Dél- és Kelet-Szlovákia magyarságának, az ország legnagyobb létszámú kisebbségének nincs itt képviselete" - mondta az MKP alelnöke.

A közös párt elnöke a legerősebb platform, az MKP vezetője, Forró Krisztián lenne. „Megállapodtunk abban, hogy mi állítunk jelöltet a pártelnöki posztra, a Most-Híd pedig az Országos Tanács elnöki posztjára. Ez a második legfontosabb tisztség a pártban. Az alelnöki posztra az Összefogás állít jelöltet" - magyarázta Berényi, hozzátéve, hogy a párt legfelsőbb vezetése ebből a három funkcióból és a három platform elnökéből áll össze. Az MKP platformját ő maga vezetné. A Szövetség szombaton (október 2.) tartja kongresszusát Somorján, a küldöttek megválasztják a közös párt elnökét és vezetőit.

A következő megyei és önkormányzati választáson már közösen indulnak a jelöltek. Berényi azt mondta, a legtöbb helyen a hivatalban lévő polgármestert fogja támogatni a párt, függetlenül attól, hogy melyik platformból érkezik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.