2021. március 5., 16:25

Berényi József: Az állampolgársági kérdés csak akkor rendeződik, ha egy magyar párt bejut a parlamentbe. Másoknak ez az ügy nem fontos!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Berényi József, az MKP általános alelnöke, illetve Nagyszombat megye alelnöke ma Ivan Korčokkal, Szlovákia külügyminiszterével találkozott, hogy a kettős állampolgárság kapcsán kialakult vitáról egyeztessenek. 

Fotó: TASR

Berényi Józsefet telefonon értük utol. Elmondta, a találkozót ő maga kezdeményezte, de 

még jónéhány nappal a szerdán kirobbant diplomáciai konfliktus előtt.

Teljesen véletlenszerű, hogy így alakult. Még a múlt hét elején kértem találkozót a miniszter úrtól, a mai időpontot is ő jelölte ki. 

Berényi elmondta, a találkozó eredeti témája is a kettős állampolgárság számunkra, felvidéki magyarok számára elégtelen rendezése lett volna, de a szerdán kirobbant diplomáciai csörte is szóba került az egyeztetésen.

Berényi leszögezte, mind Martin Klus botrányos kijelentéseiről, mind Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatása téma volt. Az alelnök úgy fogalmazott, több kérdést is érintettek, amelyben

semmi nézetazonosság nincs közöttünk. (...) Az államtitkár úr analógiáját rendkívül szerencsétlennek és veszélyesnek tartom, ezt el is mondtam a miniszter úrnak. 

Azzal kapcsolatban, erre miként reagált a miniszter, Berényi annyit mondott, nem az ő tisztje tolmácsolni Ivan Korčok szavait. Abban ugyanakkor egyetértés van a miniszter és Berényi között, hogy szükség van a normális, békés, jószomszédi viszonyra és sem a magyar, sem ba szlovák félnek nem hiányzik, hogy "visszatérjen a kilencvenes évek retorikája".

Arra a kérdésünkre, számíthatunk-e a kettős állampolgárság felvidéki magyarok számára is megnyugtató rendezésére, Berényi igen határozott választ adott:

A kettős állampolgárság ügye számunkra csak akkor fog rendeződni, ha egy magyar párt bejut a parlamentbe és a kormányba. Rajtunk kívül másnak ez az ügy nem fontos!
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.