2021. március 5., 15:49

A szlovák külügyminiszter üdvözli a nyílt és átlátható szlovák-magyar együttműködést

Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter üdvözli a nyílt és transzparens együttműködést Szlovákia és Magyarország között. Hozzátette: külügyminiszterként mindent megtesz a két ország közötti jó kapcsolatokért.

Fotó: Ivan Korčok facebook

A miniszter pénteken találkozott Berényi Józseffel, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat alelnökével.

A vegyes összetételű, szlovák-magyar kisebbségi bizottság munkája mellett a kormányprogram kisebbségi problematikát érintő pontjairól is tárgyaltak

– közölte a TASR hírügynökséggel a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának sajtóosztálya.

 

Emellett szóba került Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdai (március 3.) látogatása is. Szijjártó a magyar kisebbség képviselőivel találkozott Komáromban.

Korčok kijelentette,

hogy Szlovákiának is érdeke a jószomszédi viszony fenntartása Magyarországgal, ugyanakkor tiszteletben kell tartani, hogy az állampolgársági törvény szlovák belügy.

A találkozón hangsúlyoztuk, hogy a kisebbségekkel kapcsolatos valamennyi nyitott kérdést meg lehet oldani békés és konstruktív szellemben, hazai intézményi és szervezeti kereteken belül

 – állapította meg a külügyminiszter.

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma Szijjártó komáromi látogatása után berendelte a magyar nagykövetet. A szlovák külügyminiszter csütörtökön (március 4.) leszögezte:

meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe.

Hangsúlyozta, az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát. Kifogásolta azt is, hogy Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő tárgyalt a kérdésről a magyar miniszterrel. Szijjártó Komáromban arról beszélt, hogy a magyar kisebbség szempontjából egyelőre nem született kielégítő megoldás a kettős állampolgárság ügyében.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.