2021. december 4., 17:50

Berényi: A felvidéki magyarság szempontjából nem indokolható a magyarországi kormányváltás igénye

Az elmúlt napok eseményeire reflektáló videót tett közzé Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke. 

berényi józsef
Fotó: Berényi József Facebook-oldala

A Nagyszombat megye alispánjaként is tevékeny politikus a videó elején leszögezte, az igaz ugyan, hogy a felvidéki magyarok sorsát meghatározó kérdésekről elsősorban a szlovák parlamentben, illetve a megyei képviselőtestületekben és önkormányzatokban döntenek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne számunkra fontos, mi folyik Magyarországon vagy mi történik Brüsszelben.

Berényi József szerint természetes, hogy a Felvidéken is megfogalmazódnak különféle vélemények arról, közösségünk miként viszonyuljon a küszöbön álló magyarországi választásokhoz. 

Berényi nem titkolta, hogy véleménye szerint a felvidéki magyar közösség szempontjából

nem indokolt a kormányváltás igénye.

Kiemelte, az itt élő magyarok és a helyi önkormányzatok szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyik politikai oldal kormányoz Magyarországon, hiszen a Budapestről érkező támogatások nagyon sokaknak segítenek. Berényi említette a református és katolikus templomok felújítására folyósított támogatásokat, az óvodák felújítására érkezett összegeket, nem megfeledkezve arról, hogy ehhez hasonló támogatások a szlovák kormány részéről rendre elmaradnak. 

A legnagyobb kulturális és társadalmi szervezeteink működési költségeit vállalja át a magyar kormány!

Berényi stílszerűen külön kiemelte nem csak a martosi Esterházy Akadémiát, de a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumot és a Gombaszögi Nyári Tábort is, amelyek szintén a magyar kormánynak köszönhetően képesek működni. A platformelnök nem feledkezett meg az infrastrukturális fejlesztésekről sem, itt az egyre szaporodó Ipoly-hidakat említette. 

Ezek a támogatások a magyar kormány részéről önzetlenek! Két okból is. (...) A pénz itt marad, itt adózunk. Ráadásul mi magyarok nem vehetjük fel szabadon az állampolgárságunkat, ahogy erdélyi testvéreink, (...), legfeljebb véleményt tudunk formálni, ahogy most én is teszem!

- mondta Berényi.

Orbán Viktor 2015-ben meghirdetett migrációs politikája "maximális mértékben indokolt volt" - jelentette ki a platformelnök, utalva a fehérorosz-lengyel határon történtekre. A demográfiai válságot nem migrációval kell megoldani - tette hozzá, hanem családtámogatási politikával. Ebben a FIDESZ-KDNP élen jár Európában. Magyarország számunkra nem csak gazdasági szempontból fontos partner, Magyarország

a nemzeti, keresztény, konzervatív értékek egyik utolsó európai bástyája

- fogalmazott. Az értékrendek küzdelmének ránk nézve negatív hatásai is vannak, az asszimilációval sújtott nemzeti közösségek ügyét ugyanis lesöprik Európában az asztalról. 

A Szövetségen belüli nézetkülönbségek kapcsán elmondta, "tudtuk, hogy nem lesz mindenben véleményazonosság". Ugyanakkor Petőfivel szólva ki kell mondani - fogalmazott, hogy

sehonnai bitang MKP-s lenne az, aki most köpönyeget forgatna és nem mondaná ki azt, számunkra a Fidesz-KDNP volt, lesz és most is a szövetséges.

Arra is fel kell készülnünk, hogy lesznek, akik rájátszanak a Szövetségen belüli nézetkülönbségekre, akik éket akarnak verni a pártba, de arra kell gondolnunk - jelentette ki, hogy más témákban viszont érdekegyezés és véleményazonosság van. 

Érdekeltek vagyunk a Szövetség sikerében, de ne várja tőlünk senki azt (...), hogy feladjuk, amit éveken keresztül vittünk. Mert ez nem lenne hiteles, igaz és előremutató!
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!