2021. december 4., 17:50

Berényi: A felvidéki magyarság szempontjából nem indokolható a magyarországi kormányváltás igénye

Az elmúlt napok eseményeire reflektáló videót tett közzé Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke. 

berényi józsef
Fotó: Berényi József Facebook-oldala

A Nagyszombat megye alispánjaként is tevékeny politikus a videó elején leszögezte, az igaz ugyan, hogy a felvidéki magyarok sorsát meghatározó kérdésekről elsősorban a szlovák parlamentben, illetve a megyei képviselőtestületekben és önkormányzatokban döntenek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne számunkra fontos, mi folyik Magyarországon vagy mi történik Brüsszelben.

Berényi József szerint természetes, hogy a Felvidéken is megfogalmazódnak különféle vélemények arról, közösségünk miként viszonyuljon a küszöbön álló magyarországi választásokhoz. 

Berényi nem titkolta, hogy véleménye szerint a felvidéki magyar közösség szempontjából

nem indokolt a kormányváltás igénye.

Kiemelte, az itt élő magyarok és a helyi önkormányzatok szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyik politikai oldal kormányoz Magyarországon, hiszen a Budapestről érkező támogatások nagyon sokaknak segítenek. Berényi említette a református és katolikus templomok felújítására folyósított támogatásokat, az óvodák felújítására érkezett összegeket, nem megfeledkezve arról, hogy ehhez hasonló támogatások a szlovák kormány részéről rendre elmaradnak. 

A legnagyobb kulturális és társadalmi szervezeteink működési költségeit vállalja át a magyar kormány!

Berényi stílszerűen külön kiemelte nem csak a martosi Esterházy Akadémiát, de a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumot és a Gombaszögi Nyári Tábort is, amelyek szintén a magyar kormánynak köszönhetően képesek működni. A platformelnök nem feledkezett meg az infrastrukturális fejlesztésekről sem, itt az egyre szaporodó Ipoly-hidakat említette. 

Ezek a támogatások a magyar kormány részéről önzetlenek! Két okból is. (...) A pénz itt marad, itt adózunk. Ráadásul mi magyarok nem vehetjük fel szabadon az állampolgárságunkat, ahogy erdélyi testvéreink, (...), legfeljebb véleményt tudunk formálni, ahogy most én is teszem!

- mondta Berényi.

Orbán Viktor 2015-ben meghirdetett migrációs politikája "maximális mértékben indokolt volt" - jelentette ki a platformelnök, utalva a fehérorosz-lengyel határon történtekre. A demográfiai válságot nem migrációval kell megoldani - tette hozzá, hanem családtámogatási politikával. Ebben a FIDESZ-KDNP élen jár Európában. Magyarország számunkra nem csak gazdasági szempontból fontos partner, Magyarország

a nemzeti, keresztény, konzervatív értékek egyik utolsó európai bástyája

- fogalmazott. Az értékrendek küzdelmének ránk nézve negatív hatásai is vannak, az asszimilációval sújtott nemzeti közösségek ügyét ugyanis lesöprik Európában az asztalról. 

A Szövetségen belüli nézetkülönbségek kapcsán elmondta, "tudtuk, hogy nem lesz mindenben véleményazonosság". Ugyanakkor Petőfivel szólva ki kell mondani - fogalmazott, hogy

sehonnai bitang MKP-s lenne az, aki most köpönyeget forgatna és nem mondaná ki azt, számunkra a Fidesz-KDNP volt, lesz és most is a szövetséges.

Arra is fel kell készülnünk, hogy lesznek, akik rájátszanak a Szövetségen belüli nézetkülönbségekre, akik éket akarnak verni a pártba, de arra kell gondolnunk - jelentette ki, hogy más témákban viszont érdekegyezés és véleményazonosság van. 

Érdekeltek vagyunk a Szövetség sikerében, de ne várja tőlünk senki azt (...), hogy feladjuk, amit éveken keresztül vittünk. Mert ez nem lenne hiteles, igaz és előremutató!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.