2019. december 23., 13:28

Bényi betlehemes és hagyományos ételek szeretetasztala

Régi szentesték hangulatát idézték meg Bényben a Csemadok tagjai. A hagyományokat nem csak szokásokban, de ételekben is bemutatták, meghívva minden jelenlévőt a bőséges szeretetasztalhoz.

Médialapozó

A rendezvény házigazdái Koczka Gyula és Koczka Katalin, akik elmondták, a bényi karácsonyi szokásokat még néhai Csókás Feri bácsi, a neves helyi néprajzos gyűjtötte össze. Nála még Méry Margit etnológus is járt, hogy a saját szemével lássa és élje meg a bényi szenteste minden mozzanatát.

„A 70-es évekig még tartották a családok a hagyományokat, amelyből sok máig él. A népek keveredése folytán azonban a falu hagyományai idegen hagyományokkal, modern megoldásokkal vegyülnek” – magyarázta Kati.

A betlehemes egy nagycsaládnál játszódott, ahol együtt ünnepeltek a szülők, gyerekek, a menyecske, a mányi és átjött még a szomszédasszony is. Feldíszítették a fenyőfát, beszélgettek, készülődtek az estebédre, fogadták a rokon kántáló gyerekeket, a beköszönő pásztorokat, akik azért is szívesen jöttek a gazdákhoz, hogy felfogadja őket jövőre is. Az estebéd végeztével a morzsát összegyűjtötték és az állatoknak vetették, hogy egészségesek maradjanak. Amikor a bakter kikiáltotta az időt, mindannyian felszedelőzködtek és indultak a templomba, csak a legkisebbek és a nagyon vének maradtak otthon.

Akkoriban a böjt szigorúan be volt tartva, nem lehet hát csodálkozni azon, hogy a népek alig várták az éjféli mise végét, amikor hazatérve kocsonyából, kolbászból, töltött kacsából jól belakmároztak és hosszan elbeszélgettek.

Smidt Erzsébet a helyi nyugdíjas klub égisze alatt készítette el a szenteste ételeit Szegedi Magdival együtt. Mesélte, ők máig pálinkát isznak, mézbe mártott fokhagymagerezdet, ostyát és almaszeletet kóstolnak ebéd előtt. Ezután jön a káposztaleves és a mákosguba. „Turányi Julka, az anyósom azonban általában halat készített, hiszen nem is olyan régen még rengeteg hal volt még a falu melletti Garam folyóban” – emlékezett Erzsike.

Benefi Olgáék diót is szoktak választani ebéd előtt. Akinek sikerült épet kiválasztania, az elkövetkezendő évben egészséges maradt.

Olga, még egy olyan ételről is beszámolt, amit csak Bényben volt szokás készíteni. A hallevesből kiszedték a szép nagy halszeleteket, ecetes hagymás lébe tették, amire aztán napokig rájártak. El is készítette a szeretetasztalra, ahogy otthon látta. 

Az idén először szervezték meg ilyen módon az ünnepvárót. Mivel a községben nincs iskola, bizony sok munkát igényelt a különböző iskolákba járó gyerekekkel a betlehemes próbáinak egyeztetése. Az ételek elkészítésével azonban nem volt probléma, azt a Csemadok tagok örömmel vállalták. Ennek az élő hagyományon alapuló rendezvénynek kevés párja akad a környéken. Kremmer Szabolcs polgármester szívélyesen köszönte meg a szervezőknek és a Koczka házaspárnak a rendezvény életre hívását.

+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék