2021. április 6., 19:15

Békülés? Az SaS és az OĽaNO politikusai közösen dolgoznák át a kormányprogramot?

A TA3 hírtelevízió értesülései szerint újra megtalálták a közös hangot Richard Sulík és Igor Matovič pártjai. 

Fotó: TASR/AP

A hírtelevízió úgy tudja, hamarosan jelentősen átdolgozhatják a kormányprogramot, az ezzel kapcsolatos egyeztetések már zajlanak is, érdekes módon egyelőre csak az SaS és az OĽaNO között.

Peter Dojčan, a nagyobbik kormánypárt sajtómunkatársa szerint ez az aktualizáció teljesen "természetes", hiszen a program egy része már meg is valósult, ugyanakkor hozzátette, a járványvédekezést leszámítva, különösebb változásokra nem kell számítani.

Az SaS-es Anna Zemanová a TASR érdeklődésére szintén arról beszélt, a kormányprogram bár kiváló alapot jelent a kormányzáshoz, azt időnként muszáj frissíteni, aktualizálni. Zemanová közölte, a héten kormányszinten és a frakció szintjén is egyeztetésekre kerül majd sor.

A kormányprogram frissítése azért lett aktuális téma, mert Igor Matovič távozásával jogilag új kormány alakult, a Heger-kabinet pedig, az alkotmány értelmében köteles kinevezése után harminc napon belül beterjeszteni a programját és bizalmat kérni rá a parlamenttől. Hegert Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön nevezte ki, a hó végéig tehát még van ideje.

A TA3 emlékeztet, Fico 2018-as távozásakor Pellegrini új kormánya szinte betűre ugyanazt a programot nyújtotta be a parlamentnek, s még így is napokig tárgyalt róla a törvényhozás.
Minisztercsere? Nem!

Heger kinevezése óta javában zajlik az élet a koalícióban. A sajtóban korábban megjelent találgatások szerint akár arra is sor kerülhet, hogy a Sme rodina és az OĽaNO minsiztériumot cseréljenek, Kollárék pártja ugyanis a távozó Milan Krajniak helyére még nem talált megfelelő embert. Így Hegeréké lenne a munkaügyi tárca, cserébe a Sme rodina kapna egy egyelőre meg nem nevezett tárcát. 

Kollár ezzel kapcsolatban azt mondta, minden lehetőség szóba jöhet, ugyanakkor az OĽANO mai közleményéből egyértelműen kiderült, nem kérnek a cseréből, azt mondják, nem is tárgyalnak erről.

Ez azt jelenti, Heger új kabinetjének továbbra sincs munkaügyi minisztere. Azt rebesgették, a tárcát Jozef Hlinka kapja majd, de jelenleg, a Sme rodina hivatalos álláspontja szerint, "átértékelik" a jelöltek névsorát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.