Az ügyvezető kormány csak a szükséghelyzettel foglalkozik

2021. március 31., 12:18
ma7 | TASR

Mivel Eduard Heger új kormányát csak csütörtökön nevezi ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök, a kabinet mai ülésének szinte valamennyi tervezett programpontját jegelték és kizárólag a szükséghelyzetről cserélnek véleményt a miniszterek.

Fotó: TASR/ma7
Jaroslav Naď, Veronika Remišová, Ján Mičovský és Roman Mikulec

Erről Jaroslav Naď (OľaNO) védelmi miniszter tájékoztatott, megjegyezve, hogy a járványügyi bizottság jelentését fogják megtárgyalni.

Az Alkotmánybíróságnak a szükséghelyzettel kapcsolatos várt döntéséről úgy vélekedett, hogy a taláros testület megalapozottnak tarja majd a szükséghelyzet elfogásáról hozott döntést, mivel az egészség és az emberi életek megóvásáról van szó.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes és az informatizációért felelős miniszter a Főügyészség (GP) álláspontjával kapcsolatban kifejtette, hogy ehhez az igazságügyi minisztérium is megküldte a véleményét. Mint elmondta, a GP megjegyzéseinek egy része inkább politikai, semmint jogi jellegű volt. Ettől függetlenül a kabinet tiszteletben tartja majd az Alkotmánybíróság döntését. A miniszterasszony megjegyezte, hogy létezik egy B-terv is, de ezt nem részletezte.

Ján Mičovský (OľaNO) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter meggyőződése, hogy a szükséghelyzetre még egy ideig szükség lesz. Mint kifejtette, minden lépést előre meg kell fontolni, látni kell még a sarkon túlra is, mert az emberi életek a legfontosabbak, és ezt a kormánynak védenie kell. Remišová szerint a szükséghelyzetben elvárható a helyzettel kapcsolatos járványügyi döntések korrekt indoklása, annak tisztázása, miért van szükség a szükséghelyzet meghosszabbítására. Reményének adott hangot, hogy a körülmények idővel annyira javulnak, hogy újabb hosszabbításra már nem lesz szükség.

A rend biztosítását és a szabályok betartásának ellenőrzését továbbra is mintegy 3000 katona végzi majd. Húsvétra semmi különleges döntést nem hoznak. Ján Mičovský felszólította az embereket, hogy az ünnepek alatt tartózkodjanak otthon, feleslegesen ne utazzanak, hogy ezzel se terjesszék a vírust.

Roman Mikulec (OľaNO) belügyminiszter bízik abban, hogy az emberek képesek lesznek betartani a korlátozásokat a húsvéti ünnepek alatt is, így lehetővé válik a helyzet javulása. Mint elmondta: az intézkedéseket továbbra is fokozott mértékben ellenőrizni fogják. Különösen az ország- és a járáshatárokra összpontosítanak majd.

Kövesse facebook oldalunkat is!