2024. február 21., 15:16

Az SaS felszólította a kormányfőt és a házelnököt, ne ássák alá az Alkotmánybíróság hitelét

Az ellenzéki SaS felszólította Robert Fico (Smer-SD) kormányfőt és Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnököt, hogy ne kérdőjelezzék meg a szlovákiai alkotmányos intézmények hitelességét.

Richard Sulík
Fotó: TASR

A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a két politikus részt vesz az ország alkotmányos alappilléreinek aláásásában, az SaS elsősorban az Alkotmánybírósággal és a Btk (Büntető törvénykönyv) módosításával összefüggő kijelentéseket bírálja.

Richard Sulík,

az SaS elnöke visszautasítja a kormányfő kijelentését, hogy az Alkotmánybíróság egyeztet Zuzana Čaputová államfővel, és valamiféle összeesküvés zajlana az Alkotmánybíróságon.

Ráadásul a jelenlegi alkotmánybírók többségét még akkor választotta meg a parlament, amikor a Smer kormányzott. Az ellenzék, az államfő és a demokratikus intézményrendszer elleni támadásaival Robert Fico csak azt bizonyítja, mennyire fél, hogy a Btk. módosítása nem lép hatályba, és nem tudja megmenteni cimboráit a börtöntől

– jelentette ki Sulík.

A párt Pellegrinihez is felhívást intézett, hogy államfőjelöltként álljon ki az alkotmányos, demokratikus intézmények mellett. Az Sas megismételte azt a felhívását is, hogy minél hamarabb jelentessék meg a Törvénytárban a Btk. módosított változatát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.