2022. augusztus 5., 12:37

Az SaS és az OĽaNO is izmozik, így egyelőre esély sincs a koalíciós válság megoldására

Különösen sűrűre sikeredett a hét két utolsó munkanapja. A szlovák politikusok mintha megfeledkeztek volna az uborkaszezonról, annyit nyilatkozgatnak, bár az érdemi előrelépés látványos hiányát csak nem sikerül palástolniuk. Forr a kovászos, forr...

Szlovák kormány
Fotó: TASR

Ma reggel számoltunk be róla, hogy Boris Kollár és a Sme rodina nem hajlanak mindenféle trükközésre, nem akarják dúsítani a frakciójukat. Ha Sulíkék tényleg mennek, a maradék három pártnak Kollár szerint már csak egy feladata maradt, levezényelni az előrehozott választásokat.

Keresik az alternatívákat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, potenciális megoldásként felmerült, hogy Sulíkék dobbantása után a Tomáš Taraba és Štefan Kuffa körül csoportosuló néhány képviselővel kiegészülve talán megőrizhető lenne a parlamenti többség, de ettől most Kollár élesen lehatárolódótt.

Egy másik alternatívával Jana Žitňanská, a halódó Za ľudí egyik képviselője rukkolt elő. Kincstári naivitásáról tanúbizonyságot téve közölte, három párttal is megoldható lenne a kormányzás, ha 

egyfajta "koalíciós szerződést" kötnének Richard Sulík akkorra ellenzékbe szorult SaS-es képviselőivel.

Ennek lényege, hogy előre meghatározott kérdésekben a liberálisok támogatnák a kormányt, illetve vállalnák, hogy a biztosan sorra kerülő bizalmatlansági szavazásokon ellenzékből sem voksolnak a kabinet miniszterei ellen.

Hasonlóra volt már példa, igaz nem Szlovákiában, hanem a cseheknél. Miloš Zeman 1998-as kormánya úgy tudott megalakulni, hogy a két legerősebb párt, a polgári, illetve a szociáldemokraták aláírtak egy ilyet.

Az egy dolog, hogy ezt a zseniális ötletet az OĽaNO rögtön elvetette, de még Sulíkék is azt mondták, ekkora blődségről szó sem lehet. A Matovič-párt frakcióvezetője, Michal Šipoš közölte, teljesen felesleges spekulálni ilyesmikről. Mivel nem az OĽaNO szab feltételeket, nem ők akarnak távozni a kormányból, nem az ő térfelükön pattog a labda.

Richard Sulík még keményebben utasította el az ötletet. Szerinte ugyanis a Za ľudí politikusainak nem mindenféle technikai megoldásokkal kellene foglalkoznia, hanem végre eldöntenie, "ki árt ennek az országnak". Sulík szerint a válasz persze egyértelmű, Matovičnak kellene mennie inkább, minthogy a Kotleba-párttal mandátumot szerző képviselőkkel kelljen minden egyes szavazás előtt megalkudniuk. Az SaS elnöke találóan megjegyezte, ha mindenáron a Kotleba-párt egykori képviselőivel akarnak kormányozni, akár a Smer-rel vagy a Republikával is köthetnének hasonló szerződést, de őket hagyják ki ebből.

Eduard Heger kormányfő sajtósa a miniszterelnöktől megszokott óvatossággal reagált. Közölte, a miniszterelnöki hivatalnak jelenleg egyetlen célja van, megőrizni a négyeskoalíciót.

Az már biztos, nem lesz könnyű dolguk. Sőt! Ha Sulíkék mennek is, korántsem biztos, hogy Tarabát, Kuffát és társaikat Matovičéknak sikerül meggyőzni a csatlakozásról. És ez még nem minden! Az OĽaNO frakciójából pár napja távozó Juraj Krúpa épp azzal indokolta döntését, hogy ez a lehetőség komolyan felmerült és hasonló szellemben nyilatkozott Juraj Šeliga is. A Za ľudí politikusa kizártnak tartja, hogy pártja "fasisztáktól távozó" politikusokkal működjön együtt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.