2020. június 14., 11:59

Az összeférhetetlenségi bizottság júliusi ülésen foglalkozik Fico és Goga képviselők elleni beadványokkal

A Szlovák Nemzeti Tanács Összeférhetetlenségi Bizottsága a júliusi parlamenti ülésen tárgyalná a Robert Fico (Smer-SD) kastély használatával kapcsolatos beadványt, illetve és a Ľudovít Goga (Sme rodina) képviselő vagyonnyilatkozatát – nyilatkozta a bizottság elnöke, Richard Raši (Smer-SD). A panaszokat az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány nyújtotta be.

A Smer elnöke elleni panaszt egy pozsonyi közeli kastély használatával kapcsolatban nyújtották be. Fico nemrégiben elmondta, hogy a Modor melletti Csukárd-Terlényben  (Vinosady) fekvő épület rehabilitációs részét használta, amelyet ismerősei ajánlottak fel neki. Az alapítvány azt állítja, hogy Fico nyilatkozataiból nem derül ki, hogy pontosan mivel egyenlítette ki a kastélyban való tartózkodást.

A kastély rehabilitációs részének használata tehát olyan ajándéknak tűnik, amelyet Robert Fico képviselő nem jogszerűen fogadhatott el

- hangsúlyozza az alapítvány, megjegyezve, hogy törvény szerint a köztisztviselő a feladataik ellátása során nem fogadhat el ajándékokat, nem ösztönözhet másokat ajándékok adására vagy egyéb juttatások megszerzésére. Ezért felhívta a bizottságot, hogy vizsgálja meg a kastély nyújtotta adományt.

Az Alapítvány arra is kéri a bizottságot, hogy ellenőrizze Goga képviselő vagyonnyilatkozatát. Goga a legutóbb közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy nem folytat üzleti tevékenységet, de az alapítvány azt állítja, hogy az osztrák cégnyilvántartás szerint ő egy bécsi székhelyű társaság egyetlen tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

A képviselő az újságíróknak azzal magyarázta a nyilatkozatának hiányosságát, hogy elfelejtette az üzleti társaságot feltüntetni. Szerinte a társaság évek óta nem végez semmilyen tevékenységet

- mondta az alapítvány.

 Egyéb nyilvánosan elérhető dokumentumok is azt bizonyítják, hogy a képviselő már képviselőként is vállalkozott, de elfelejtette ezt megjelölni a vagyonnyilatkozataiban

- zárta az alapítvány.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.