2022. március 9., 20:36

Az orosz-ukrán háború 14. napja – 10 pontban

Ma is összefoglaltuk az orosz-ukrán háború tizennegyedik napjának legfontosabb történéseit.

ukrán menekültek
Fotó: TASR

1. Az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt a Fekete-tenger partján fekvő Odesszában, illetve Poltava és Szumi térségében. A délkeleti Zaporizzsjai területen folytatódtak a támadások, de az orosz csapatok előrenyomulása némileg lassult.

2. Oroszország hajnalban bejelentette, hogy szerda délelőtt humanitárius folyosókat nyit öt ukrán városban orosz idő szerint reggel nyolc órától este nyolcig.

3. Az orosz bejelentés ellenére légiriadót rendeltek el szerda reggel Kijevben és környékén, a hatóságok felszólították a lakosokat, hogy a lehető leggyorsabban menjenek óvóhelyre, a légiriadót azonban később visszavonták.

4. Nagy-Britannia újabb szankciócsomagot jelentett be Oroszország ellen. A hatóságok lefoglalhatják az orosz állampolgárokhoz és társaságokhoz köthető repülőgépeket, és bűncselekménynek számít az orosz repülőgépekkel való repülés Nagy-Britannia területén.

5. Az orosz és ukrán fél is megerősítette, hogy csütörtökön sor kerül a beígért találkozóra Szergej Lavrov és Dimitrij Kuleba között.

6. A háborús menekültek áradata miatt humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán. Jaroslav Polaček főpolgármester szerint megfelelő állami koordináció, hatékony támogatás híján a város már nem bírja a rá nehezedő nyomást.

7. Döntött a kormány: 2100 NATO-katona érkezik Szlovákia területére, Ukrajna pedig tízmilliós hadisegélyt kap.

8. Ukrán civilek tüntettek az oroszok által elfoglalt dél-ukrajnai Herszonban. Az orosz katonák levegőbe leadott lövésekkel próbálták eloszlatni a tömeget, de a demonstrálók nem tágítottak.

9. Putyin izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén azt mondta, kész békét ajánlani az ukránoknak, ha a kijevi vezetés betartja az általa kiszabott feltételeket. Ezek azonban a kiszivárgott információk szerint nagyon „kemények”.

10. Filippo Grandi menekültügyi ENSZ Főbiztos szerint az ukrajnai menekültek száma meghaladta a kétmilliót.

A folyamatosan frissített hírfolyamunkban részletes információkat talál. Köszönjük, hogy egész nap a ma7-tel tartottak!

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.