2022. július 25., 16:00

Az OĽANO és a Za ľudí négyes koalíciót akar, az SaS kitart álláspontja mellett

Eduard Heger kormányfő és az OĽANO fő célja a négyes kormánykoalíció fenntartása. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerint szintén az a legjobb politikai megoldás, ha jelenlegi kormánykoalíció kitölti a megbízatási idejét.

Szlovák kormány
Fotó: TASR

Az SaS kitart amellett, hogy csak úgy folytatható a kormányzás, ha Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO elnöke távozik. Ellenkező esetben a liberális párt kilép a kormányból. A kormánypártok Boris Kollár, a Sme rodina elnökének TA3 televízióban elhangzott szavaira reagáltak.

A Sme rodina nem hajlandó kisebbségi kormányzásra, az ĽSNS képviselőinek esetleges külső támogatásával. Ilyen esetben előrehozott választás kihirdetését támogatná, és hivatalnokkormány kinevezése szintén elfogadhatatlan Kollár pártja számára.

Bár a kormányfő Zuzana Čaputová államfővel pénteken (július 22.) tartott megbeszélését követően több lehetséges forgatókönyvről beszélt, fő céljának egyértelműen a négyes kormánykoalíció megőrzését nevezte.

Csak a négyes koalíció tudja elfogadtatni a szükséges reformokat és olyan politikai környezetet biztosítani, amelyben a bűnüldöző szervek nyugodtan tudják folytatni a munkájukat azokban az ügyekben, amelyek maffiaállammá változtatták a demokráciát

– tette közzé Heger szombaton (július 23.) a közösségi hálón.

Kollár kijelentésére reagálva az OĽANO hétfőn megismételte, hogy fenn akarja tartani a négyes koalíciót, és most teljes mértékben a válság megoldására és a kormányprogram teljesítésére koncentrál.

Nincs időnk személyes traumákkal és az egyik koalíciós partner fájdalmaival foglalkozni

– szögezte le Heger.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szintén a négyes koalíciót tartja a legjobb politikai megoldásnak. Rámutatott, hogy a minisztériumok közti együttműködés zavartalan.

Célunk a négyes koalíció, meglátjuk, mi lesz szeptemberben

– jegyezte meg.

Az SaS nem változtat Országos Tanácsának július eleji álláspontján.

Július 6-án kiléptünk a koalícióból, de készek vagyunk új koalíciós szerződést aláírni, ha Igor Matovič nem lesz tagja az új kormánynak. Ellenkező esetben az SaS miniszterei augusztus 31-én távoznak.

A helyzet azután éleződött ki ismét a koalícióban, hogy

a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját.

Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. A párt feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja.

A kormányfő kijelentette, hogy a kormánypártok nyáron folytatják a tárgyalásokat, ám feltételezése szerint a megoldás „az utolsó pillanatban” fog megszületni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.