2021. szeptember 14., 17:41
Frissítve: 02:25

Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot mondta a Szentatya a Luník IX-en

Ferenc pápa kedd délután megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre, ahol a roma közösséggel találkozott. A szervezők szerint több mint 2000 ember vesz részt az eseményen. A Szentatya ezt követően a Lokomotíva stadionba megy, ahol fiatalokkal fog találkozni.

Ferenc pápa a Luník IX-en
Fotó: TASR

A roma közösséggel való találkozásra a Szalézi Közösségi Központ előtt került sor. A szaléziak ajándékot adtak át a pápának. Az esemény szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett zajlik.

A pápalátogatás előtt megjavították a lakótelepre vezető utat, kitakarították és feldíszítették a környéket, és az egyik panelház falára olyan falfestmény került, amely repedésekből kinövő virágokat ábrázol. Azt jelképezi, hogy a szépség és a szívósság nehéz körülmények között is életképes. A mű Ferenc pápa gondolataira reagál.

Ferenc pápa a Luník IX-en2
Fotó:  TASR

Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot – mondta Ferenc pápa Kassán, a Luník IX lakótelepen, mikor a roma közösséggel találkozott. Az embereket szerinte nem lehet sematizálni. Beszédében a pasztorációs és integrációs munkát emelte ki, ahogy a menekültekkel és rabokkal való munkát is. Mint elmondta, az egyházban senki sem érezheti magát kiszorítva.

Drága testvéreim, túl sokszor fogalmazódtak meg önökkel szemben előítéletek, könyörtelen ítéletek, diszkriminatív sztereotípiák, gúnyos megjegyzések és gesztusok. Ennek köszönhetően mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek az emberségünkben. A méltóságunk helyreállításához az előítéletektől a párbeszédig kell eljutnunk, a bezártságtól az beilleszkedésig”

– mondta a pápa a Luník IX lakótelepen, ahol főleg romák laknak. Hozzátette: nem könnyű legyőzni az előítéleteket – néha a keresztények között sem.
Az emberekkel való törődés, a pasztorációs munka és a türelem idővel meghozza gyümölcsét.

 Ha az elzártságot erősítjük, előbb vagy utóbb fellobban a harag”

– pontosított.

A békés együttéléshez vezető út Ferenc pápa szerint a beilleszkedés. Ez a folyamat pedig a kölcsönös megismeréssel kezdődik.

A Szentatya szerint a jövő a gyermekeké, de a nagy álmaik korlátokba ütközhetnek.

A többiekkel együtt akarnak felnőni, akadályok és akadályoztatás nélkül. Megérdemlik a beilleszkedést és a szabad életet”

– mondta azt is hozzátéve, hogy bátor döntéseket kell meghozni az érdekükben.

„A méltóságukért, a művelődésükért, és azért, hogy a saját származásuknak úgy legyenek erős gyökerei, hogy közben ne azt lássák, hogy minden lehetőség ki van zárva” – tette hozzá Ferenc pápa.

A beszédében köszönetet mondott az integráció érdekében tett erőfeszítésekért, amely nem kevés energiát igényel, és sokszor értetlenséggel, illetve hálátlansággal párosul, akár még az egyházon belül is.

„Drága papok, szerzetesek, laikusok, kedves barátaim, akik a testvéreitek sokoldalú fejlesztésére áldozzátok időtöket! Köszönöm mindazt a munkát, amelyet a periférián lépvőkbe fektettek – a menekültekbe és rabokba. A közelségemet fejezem ki nekik, és az egész börtönkörnyezetnek” – közölte a pápa.

A romákat arra hívta, hogy a tisztességes munka, a mindennapi kenyérre való pénz méltóságteljes megkeresése, illetve a kölcsönös bizalom fejlesztése által győzzék le a félelmeiket, és hagyják hátra a múlt sebeit.

„Áldást, és az egész egyház ölelését adom át önöknek” – tette hozzá Ferenc pápa.

A pápa, még mielőtt a Luník IX-re érkezett, a Főutcán is keresztülment, ahol az autójából több száz embert üdvözölt. A jelenlévők egy óriáskivetítőn követhetik nyomon a pápa látogatását.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.