2021. szeptember 14., 11:03
Frissítve: 01:53

Ferenc pápa megérkezett Eperjesre, délután visszatér Kassára

Ferenc pápa szlovákiai látogatása keretében megérkezett Eperjesre, az ország harmadik legnagyobb városába. Délelőtt szentmisét celebrál, majd visszatér Kassára, ahol délután  a roma közösséggel találkozik a Luník IX lakótelepen, valamint fiatalokkal a Lokomotíva-stadionban.

2021-09-14 Ferenc pápa, pápalátogatás, Eperjes
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: TASR

Eperjesen, a városi sportcsarnok előtt 10.30-kor vette kezdetét az Aranyszájú Szent János liturgia, amely 12.30-ig tart.

 Ferenc pápa, pápalátogatás, Eperjes, litrugia

A Szentatya a pápamobilon érkezett meg a helyszínre, megáldotta a résztvevőket. A tömegben a vatikáni zászlók mellett a szlovák és más országok zászlói is felbukkantak.

2021-09-14 Ferenc pápa, pápalátogatás, Eperjes
Fotó:  TASR

A szervezők tájékoztatása szerint a kapukat már éjfélkor megnyitották, a hívek 3 óra körül kezdtek nagyobb tömegben érkezni. A liturgia körülbelül két órán át tart, majd a Szentatya visszautazik Kassára.

2021-09-14 Ferenc pápa, pápalátogatás, Eperjes
Fotó:  TASR

A roma közösséget köszönti a Luník IX lakótelepen, ahol mintegy 4300 roma él. A találkozó 16 órától 16.30-ig tart. A program a Szalézi Közösségi Központ előtt zajlik.

A pápa a Lokomotíva-stadionban találkozik a fiatalokkal, a hivatalos program 16.45-kor kezdődik.

Megemlékezünk Boldog Anka Kolesárováról, akit a második világháborúban egy szovjet katona ölt meg. Anka Kolesárovát 2018. szeptember 1-jén a Lokomotíva-stadionban avatták boldoggá"

– tájékoztatott a pápa szlovákiai látogatásának előkészítő bizottsága.

Ferenc pápa keddi kassai látogatása alkalmával a város Fő utcáját és talán a Szent Erzsébet-főszékesegyházat, ismertebb nevén a kassai dómot is felkeresi – tájékoztatott a közösségi hálón Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere.

A Szentatya meglátogatja városunk büszkeségét, a Fő utcát, és bízunk benne, hogy a Szent Erzsébet-főszékesegyházba is ellátogat. Ez nagy megtiszteltetés számunkra”

– fogalmazott a főpolgármester. 

 
2021-09-14 Ferenc pápa, pápalátogatás, Eperjes
Fotó:  TASR

A Szentatya este indul vissza Pozsonyba a kassai repülőtérről. Szerdán szabadtéri szentmisét celebrál a sasvári nemzeti kegyhelyen, majd délután a pozsonyi repülőtérről repül vissza Rómába.

Egyelőre kevesen vannak a Luník IX-en

Lassan érkeznek a hívek a kassai Luník IX lakótelepre, egyelőre azonban nem túl nagy számban. A lakótelep bejáratát úttorlasz zárja el, tilos behajtani, és a lakótelepről sem lehet autóval kijutni. A környéken több tucatnyi rendőrt és katonát látni.

Kassa- Luník IX
A lakótelep egyik panelházának virágokkal díszített oldalfala
Fotó:  TASR

A bejáratnál a látogatók maszkokat és két gargarizálós tesztet kapnak, ezeket a hazatérésük utáni 3-4. napon kell használni. Eddig komolyabb fennakadások nem voltak, de előfordult, hogy egyeseknél nem volt ott a QR-kód.

„Nővérek csoportja érkezett Ukrajnából. Johnson & Johnson vakcinával voltak beoltva, de mivel Ukrajna nem ad ki QR-kódokat, ezért mindent alaposan le kellett ellenőriznünk” – mondta az egyik önkéntes.

 
2021-09-14 Ferenc pápa, pápalátogatás, Eperjes
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.