2021. november 7., 14:48

Az igazságszolgáltatási reformról eltérően vélekedtek a vitatkozók

A TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitaműsorának Mária Kolíková igazságügyi miniszter és Robert Fico, korábbi miniszterelnök, az ellenzéki Smer-SD vére volt a vendége. 

Vitatkoztak a TA3-ban
Fotó: TASR/ma7
Robert Fico és Mária Kolíková

A miniszterasszony szerint Ficonak szembesülnie kell a vadászlakban készült felvételek kapcsán a sajtóban megjelentek cikkekkel. Megemlítette az állítólag ellopott 50 ezer eurót, valamint az arany érmeket, és azt is, hogyan győzködte Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert, milyen vallomást tegyen, és arról is beszéljen, hogy a pártvezér átesetta COVID-19-en.

Kolíková úgy látja, hogy a lehallgatás végeredményben nem függ össze az orvvadászattal, de a vadászlakban különböző dolgok hangzottak el és ennek ódiumát Ficonak vállalnia kell. Arról ugyanakkor nem szólt, hogy kinek a megrendelésére történt a lehallgatás.

Robert Fico szerint valakik eldöntötték, hogy lehallgatnak egy ellenzéki politikust, aki majd bűncselekményt követ el. Kitalálták az orvvadászattal kapcsolatos történetet, de a felvételen semmi törvényellenes nem hangzott el, ezért az őlejáratása kudarcot vallott. Ismeri annak a rendőrnek a nevét, aki nyilvánosság elé vitte a felvételt.

Konkrét személyek ellen feljelentést tettünk"

- tett hozzá. Úgy vélekedett, hogy bizonyos érintett újságírókat is felelősségre kell vonni. Megerősítette, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen.

Kolíková szerint nem jó az, hogy az efféle felvételek nyilvánosságra kerülnek, de ha már megtörtént, főleg ha vezető politikusokról van szó, helyénvalónak tartja, hogy a nyilvánosság előtt vitassák meg a tartalmukat. A dokumentumok kiszivárogtatása komoly feladat elé állítja majd az új rendőrfőkapitányt, Hamran Istvánt is - tette hozzá.

A vita során szóba került az igazságszolgáltatás reformja is, közelebbről bizonyos jársábíróságok összevonása.

Az igazságügyi tárca vezetője szerint a koalícióban közelednek az álláspontok és lehetségesnek tartja, hogy a reformot jóváhagyják. Korábban a Sme rodina elzárkózott a tervezett összevonások elől. Mint hozzátette: tisztában van azzal, hogy a komoly változtatások előtt szükség van az egyeztetésre, ugyanakkor megdöbbentette, hogy Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és beruházási és régiófejlesztési miniszter bojkottot hirdetett a reform kapcsán.

Robert Fico szerint itt szó sincs semmiféle reformról, ez egy politikai nonszensz. Úgy vélekedett, hogy a kormánynak sokkal fontosabb problémákkal kellene foglalkoznia. Példaként a közkiadások konszolidációját, illetve az államban kialakult szociális feszültségeket említette. Bírálta a kormánykoalíciót, amely szerinte folyamatosan veszekedik és semmiféle reformot nem vezet be, amely az emberek javát szolgálná.

Kolíková azzal vágott vissza, hogy a Smer-SD, amikor korábban kormányon volt semmiféle reformra nem szánta rá magát és a kormányzást csak a saját céljai megvalósítására használta fel. Megerősítette azt is, hogy nem áll szándékában távozni a tárca éléről, mire Fico megjegyezte, hogy már legalább öt hónapja nincs ott keresnivalója.

Az ellenzéki politikus szerint a társadalomban felgyülemlett feszültséget csakis előrehozott parlamenti választások útján lehet levezetni. Kolíková úgy látja, hogy a nugtalanságot Fico gerjeszti az emberek között.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!