2022. március 4., 12:56

Az Európai Bizottság pénzmegvonással fogja büntetni a jogállamiságot megsértőket

A Bizottság közzétette azokat a szabályokat, amelyek alapján korlátozni fogja az európai alapokból a jogállamiság megsértőinek nyújtott támogatásokat.

Ursula von der Leyen
Fotó: Archívum
Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság még szerdán fogadta el feltételesség irányelveit, amelyek segítségével az EU költségvetését szándékozik megvédeni a jogállamiság elveinek megsértése esetén. Az irányelvek részletesen foglalkoznak azzal, hogy hogyan fogják az intézkedéseket foganatosítani, többek között arra is kitérnek, hogy hogyan biztosítják majd az EU által pénzügyileg támogatottak jogait.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint azért van erre szükség, mert a jogállamiság elve fűzi össze és egyesíti az EU országait.

Biztosítanunk kell, hogy minden eurót és minden centet helyes célokra fordítsunk a jogállamiság elveinek megfelelően.

- mondta.

A költségvetésért felelős biztos, Johannes Hahn hozzáfűzte, hogy az EU nem tehet engedményeket a pénzügyi érdekeit és alapvető céljait illetően.

Az irányelveket a Bizottság megtárgyalta az európai parlamenttel és a tagállamokkal, és tekintetbe vette az Európai Unió Bírósága döntéseit is azoknak a panaszoknak a kapcsán, amelyeket Magyarország és Lengyelország nyújtott be a feltételesség törvényességét illetően.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.