2023. október 29., 15:27

Az ellenzéki pártok még mindig kádereznék a kormány tagjait

A Markíza keresekedelmi csatorna vasárnapi Testre szabva című vitaműsorának Rudolf Huliak (SNS), Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko - PS) és Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) volt a vendége.

Genderszag
Rudolf Huliak - Lucia Plaváková - Michal Šipoš
Fotó: TASR/ma7

Rudolf Huliak, akinek környezetvédelmi miniszteri kinevezését Zuzana Čaputová köztársasági elnök megtagadta, nem tervezi a döntés megfellebbezését az Alkotmánybíróságon. Azt is cáfolta, hogy ő lenne a legvalószínűbb jelölt a mezőgazdasági államtitkári posztra.

Plaváková és Šipoš egyetértettek abban, hogy az államfő megkísérelhette volna elutasítani Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszteri kinevezését. Az Alkotmánybíróság valamilyen módon ezt véleményezhette volna.

A két ellenzéki képviselő elképzelhetőnek tartja, hogy pártjaik együttműködhetnek az ellenzék keretében,például a miniszterek esetleges leváltásában.

Šipoš azzal vádolta a koalíciót, hogy a választási rendszer megváltoztatására törekedik és ehhez az ellenzéki KDH szavazatit is szeretnék megnyerni, cserébe azért, hogy az Alkotmány tiltsa meg a homoszexuális pároknak, hogy gyermekeket fogadhassanak örökbe.

Huliak viszont azt állította, hogy nem vett részt ilyen megbeszélésen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a választási rendszer átalakítása az SNS programjában is szerepelt. Szerinte az embereknek lehetőséget kell kapniuk, hogy regionális személyiségekre is szavazhassanak.

Plaváková elutasította azt a szándékot, hogy korlátozzák az örökbefogadás lehetőségét. Szerinte az, hogy az Alkotmány a házasságot egy nő és egy férfi kapcsolataként rögzíti senkinek nem segített, legyen szó házastársakról vagy családokról.

Šipoš ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Slovensko mozgalom megvárja a konkrét javaslatot, az ehhez hasonló témákban a frakció képviselői szabad kezet kaptak.

A jövő évi államfőválasztás is terítékre került. Plaváková egyelőre nem tudja elképzelni, hogy a PS más jelöltet tudna támogatni, mint Ivan Korčok korábbi belügyminiszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.