2022. augusztus 18., 13:07

Az is bolond, aki eredményt várt

Pénteken ültek össze a koalíciós pártok, hogy mentsék a menthetőt. A várva várt találkozás nem egész három órán át tartott. És az eredmény? A sokat látott Bôrik kormányhotel falai csak azért nem omlottak le, mert ennél sokkal csúnyább dolgokat is láttak már.

heger
Fotó: TASR

Ez a lapszámunk augusztus 17-én kerül olvasóink kezébe. Gondolom, már mindenki remegve várja augusztus végét, amikor „leketyeg” a Szabadság és Szolidaritás ultimátuma a koalíció elhagyásáról. A helyzetet mentendő, pénteken összeültek a négyek.

Kispénteki egyezmény helyett

Az egyeztetés előtt az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek elnöksége tartott ülést, és határozatot hozott: Igor Matovič pártelnök pénzügyminiszter marad, ha törik, ha szakad. Ezt dobták be a közösbe.

A tárgyalást elsőként az SaS képviselői hagyták ott, hogy biztosítsák a szavazókat, esetükben szó sincs személyeskedésről. Richard Sulík, ugyanazzal a szájjal, amellyel a fenti mondatot kimondta, rögvest hozzátette: Igor Matovič személyesen felelős a kormány számos sikertelen lépéséért. A liberálisok a pénteki tanácskozáson úgy érezték, semmi nem mutatott a kompromisszum irányába. „Úgy tűnik, Igor Matovič nem mond le, így augusztus 31-én benyújtjuk a lemondásunkat” – foglalta össze a tárgyalás „eredményeit” Richard Sulík, akinek koalíciós potenciálját a jövőben biztosan nem fogja emelni az a szuperképessége, hogy immár a második kormányt dönti be.

Az Egyszerű Emberek elnöke, ahogy azt már megszokhattuk, rákontrázott Sulík kijelentésére, biztosítva a jelenlevő újságírókat, ha azok esetleg idegesek lettek volna emiatt: nyugodjanak meg, ő szeptember elsején is miniszter lesz. Sőt, még ennél is továbbment: nemcsak szeptember 1-jén lesz miniszter, hanem a rendes választások időpontjáig. Ez vagy a szokásos Matovič-féle nagyotmondás egy újabb lózungja volt, vagy tényleg tud valamit.

Pártbeli főnökénél némileg visszafogottabb volt Eduard Heger kormányfő, akinek a múlt péntek álmos nyári délutánjába nyúló sajtótájékoztatóján az arcára volt írva, már megbánta, mikor ezt azt egészet elvállalta.... „Az SaS nélkül a kormányomnak nem lesz többsége a parlamentben. Ezért fontos, hogy megtaláljuk az egységet és az együttműködést, tudatosítva a nehéz időket, hogy a megfelelő támogatást tudjuk nyújtani Szlovákia állampolgárainak az eljövendő nehéz időszakban” – mondta a miniszterelnök. Némileg maliciózus módon hozzátehetnénk, az egységet valakik jól eldugták, mert csak nem sikerül megtalálni.

Az SaS távozásával a kormányoldal képviselőinek száma 67-re apadna, úgy lenne 70 képviselőjük, ha a Sme rodina padjaiba beülne az a 3 képviselő, akiknek jöttét Boris Kollár pártelnök korábban jelezte. A többséghez 76 fegyelmezett képviselőre van szükség.

Ez pedig ebben a parlamenti ciklusban hiánycikk. A kormányoldalon és ez ellenzékben egyaránt nagy (volt?) a jövés-menés. Szakadt a Smer, szakadt, és egyelőre frakciószempontból lenullázódott a Mi Szlovákiánk Néppárt, de a kormányoldal sem áll sokkal jobban, a pártszakadás, vagy inkább párterodálódás után a Za ľudí frakciója is megszűnt. A parlamentben formailag 39 független képviselő van, jóllehet, közülük hat csapat is pártnak képzeli magát, de megválasztva csak a Mi Szlovákiánk Néppárt és a Za ľudí képviselői voltak, a Republikáé és a Hlasé nem, ahogy a Spolu és a Progresszív Szlovákia sem jutott be a parlamentbe, most mégis „lett” egy-egy képviselője. Bármely belpolitikai cikk megírása előtt érdemes az aktuális, arra a napra, vagy legalább arra az órára érvényes állapotot ellenőrizni a parlament honlapján, nehogy valaki politikai identitása esetében a tegnapit mondjuk.

Egy kisebbségi kormány esetében tehát volna miből halászni a zavarosban, Mikuláš Dzurinda második országlása végnapjai óta tudjuk, néhány szennyvíztisztító csodákra képes... A kisebbségi kormánynak most azonban a Dzurindáénál hosszabb ideig, 19 hónapig kellene ellavíroznia, ez a hazai politikai viszonyokat ismerve nem túl életszerű.

A történések további alakulásához Boris Kollárnak is lesz egy-két szava. A fejükbe nem látunk, a pártelnök pedig nyilatkozat nélkül hagyta ott a találkozót, de – a korábban elmondottak függvényében – az sem zárható ki, hogy Sulíkék távozása után ők is veszik a kalapjukat. A Sme rodina már korábban jelezte, nem támogatna egy kisebbségi kormányt, ha nincs meg a parlamenti többség, nincs értelme a kormányzásnak, ők a négyes koalíció fenntartásában érdekeltek. És tegyük hozzá, a jelenlegi kormánypártok közül ez az egyedüli, amely a jelenlegi ellenzék erősebb pártjai számára is elfogadható lenne a jövőben.

Ja, és van olyan megoldás is, hogy Eduard Heger kormányfő kitárgyalja a négyes koalíció további fennmaradását. E sorok írása idején azonban ez leginkább a sci-fi kategóriájába tartozik.

Richard Sulík gazdasági miniszterként nem lesz képes a ránk váró energetikai krízisen úrrá lenni, inkább – pártja érdekében – előremenekül. Lehet, hogy ugyanezt fogja tenni Boris Kollár is? Ráadásul nekik nem feltétlenül kell szeretni egymást azt követően, hogy a közösségi hálóra felkerült Sulík és Matovič korábbi üzenetváltása, amelyben az előbbi arra biztatja az utóbbit, hogy hagyják ki Kollárt a kormánykoalícióból, úgyis meglesz a többséghez szükséges szám. Ugyanakkor az ellenzék soraiból olyan hírek érkeztek, Sulík hívogatja őket, hogy éljenek bizalmatlansági indítvánnyal Matovič ellen. A liberálisok ezt tagadják, de annyira életszerűnek tűnik, hogy akár igaz is lehetne.

SaS
Richard Sulyk, Branislav Gröhling oktatási és Mária Kolíková igazsgügyi miniszterrel az oldalán. Nem látják a kompromisszumot
Fotó:  TASR
Kikacsintók

Nem csoda hát, hogy ebből az eresztékeiben recsegő rendszerből többen próbálnak valamilyen módon kimenekülni, vagy legalább kifelé kommunikálni.

Jaroslav Naď védelmi miniszter a politikában szokatlan őszinteséggel szólt arról, mennyire elege van már az egészből. A tárcavezető erről az Atmosféra fesztiválon beszélt. „Ha távozom a politikából, akkor végleg. Ez már holnap is lehetséges, az ember már torkig van ezzel. Komolyan mondom, őszintén, hogy mérlegelem, hogyan tovább” – fogalmazott a miniszter, aki leginkább azt fájlalja, hogy egyes koalíciós vezetők a pártérdekeket és személyes érdekeiket az ország érdekei elé helyezik. Az a baj ezzel a nyilatkozattal, hogy ez több koalíciós pártvezetőről is elmondható...

Naď nyilatkozatával a lassan „párttalanná” váló Veronika Remišová is egyetért, aki a nyomokban még létező Za ľudí párt elnöke. Szavaival még akár egyet is érthetünk. „Szlovákia történelmének egyik legnehezebb időszakát éli. A határainkon túl háború dúl, összeurópai energetikai válság fenyeget bennünket, és az ilyen kisszerű, abszurd, felesleges súrlódások két koalíciós partner között feleslegesen fárasztanak és demotiválnak.” Pontos helyzetkép.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS farvizén elhajózott európai parlamenti képviselő pedig új politikai alakulatot „gründolna”, melynek élén Ivan Korčokot látná szívesen, de akadna benne hely Mikuláš Dzurindának és Ivan Miklošnak is. Pártokról a megalakulásukat követően érdemes beszélni, Ďuriš Nicholsonová egyelőre vágyának tárgyát osztotta meg a nagyérdeművel. De valahogy ebben is inkább a személyes túlélésre való törekvést érezzük, mint a honleányi horizontot.

matovic
Igor Matovič: Már háromszor mondtam, Sulík nem vette meg a teszteket
Fotó:  TASR
Jönnek a „gyűjtögetők”

S míg a koalíció rövidlátó kígyóként harap a saját farkába, felsorakoznak a „gyűjtögetők”, akiket e sorok írója nem szívesen látna a kormányhivatalban, de a kormányoldal tényleg mindent megtesz, hogy oda kerüljenek.

Robert Fico, a Smer elnöke bejelentette, összegyűjtötték a 350 ezer aláírást az előrehozott választásokról szóló népszavazáshoz. A legutóbbi parlamenti választáson 2 916 840 állampolgár vett részt.

A 350 ezer ennek 12 százaléka. Ők már papírra vetették, hogy nem értenek egyet a jelenlegi kormánnyal.

Kicsit a radarernyő alatt maradt, de a 350 ezer aláírás közel hetedét, 43 ezret a Mi Szlovákiánk Néppártból kivált Republika gyűjtötte össze. Ez amellett, hogy intő jel a párt támogatottságáról, azt is mutatja, hogy a pártnak vannak hadra fogható struktúrái, amelyek, ha kell, beszállnak a terepmunkába is.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök jelezte, a népszavazással kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordul. Ha ez megtörténik, a szervezet munkatempóját ismerve bizonyosra vehető, hogy a népszavazás lekési az őszi önkormányzati választást, csökkentve a népszavazás érvényességének esélyét. Bár, elnézve a koalíciós pártokat, lehet, hogy a kormány megbízatási időszakának lerövidítéséhez nem is lesz szükség népszavazásra.

Megjelent a Magyar7 2022/33. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.