2022. január 31., 11:39

Az amerikai-szlovák védelmi szerződést csütörtökön írják alá

A minisztérium február 3-ára tervezi az aláírás időpontját - adta hírül a védelmi minisztérium szóvivője.

 

Ő a pártok felett áll
Fotó: TASR
Zuzana Čaputová

E héten küldöttség élén az Egyesült Államokba repül ez ügyben Jaroslav Naď védelmi és Ivan Korčok külügyminiszter.

Nagyon hálásak vagyunk minden felelős embernek és politikusnak, akik tudatosítják a szerződés jelentőségét és szükségességét a stratégiai partnerünkkel a védelem és a biztonság területén. Felelősségteljes lépés ez és erős üzenet arra vonatkozóan, hogy merre tart Szlovákia"

- mondta a védelmi miniszter. Elutasította viszont azokat a nézeteket, amelyek a szerződést összefüggésbe hozzák az ukrán-orosz határon kialakult feszültséggel.

"A védelmi szerződés szövege a két együttműködő fél több mint négyéves szakértői tárgyalásainak eredménye" - magyarázta.

A szerződés mindkét miniszter szerint tiszteletben tarja az ország függetlenségét és alkotmányos jogrendjét. Elutasítják annak lehetőségét, hogy lehetővé tenné atomfegyverek vagy amerikai egységek állandó jelenlétét az ország területén.

Lehetővé tenné viszont a Malacka-konyhai és a szliacsi katonai repülőtér és más berendezések használatát is az amerikai légierő számára.

A szerződés tíz évig lenne érvényben, ezt követően egyéves felmondási idővel megszüntethető. 

Az ellenzéki politikusok élesen bírálják a védelmi szerződést. Szerintük az amerikai támaszpontok létesítését tenné lehetővé az ország területén, közelebb hozná hozzánk az orosz-ukrán konfliktust, és megnyirbálná a szlovák fél jogkörét.

Az aláírás után még a parlamentnek is jóvá kell hagynia a védelmi szerződést, ami az államfő aláírása után lép életbe.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.