2020. október 10., 16:21

Az állampolgársági törvényt módosítaná a szaktárca, a magyar képviselet és Ondrej Dostál sem ért egyet a tervezettel

Már októberben átadná a kormánynak a belügyminisztérium az állampolgársági törvény módosító javaslatát, a tervezettel azonban nem értenek egyet a magyar pártok képviselői, ahogy Ondrej Dostál, az SaS képviselője sem.

201802041103100.UTLEVEL_1-2.jpg

Alapvető kifogásuk a módosító javaslattal szemben, hogy az

nem a 2010 előtti állapotba helyezné vissza az állampolgárságról szóló szabályozást,

2010 előtt ugyanis még fel lehetett venni más ország állampolgárságát anélkül, hogy a szlovákot automatikusan elveszítettük volna.

A Most-Híd emiatt keresetettel él az alkotmánybíróságnál, valamint felkéri Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

A belügyminisztérium sajtóosztálya szerint a javaslat még nem került véglegesített formába,

október elején erről már tárgyaltak Bukovszky Lászlóval, a kormány kisebbségügyi biztosával, Ondrej Dostál képviselővel és a magyar pártok képviselőivel.

Dostál viszont már október elsején csalódottságának adott hangot egy közösségi oldalon írt bejegyzésében.

Véleményt cseréltünk, de egyelőre úgy néz ki, a minisztérium csak olyan mértékben hajlandó módosítani a jelenlegi törvényt, amelynek értelmében csak azok nem veszítenék el a szlovák állampolgárságot, akik legalább három éve egy másik országban élve kérvényezik a másik ország állampolgárságát”

- írta.

Az SaS képviselője szerint az ilyen típusú változtatás továbbra sem elégséges, és igazságtalan is,

mert így továbbra is elveszítik szlovák állampolgárságukat azok, akik Szlovákia területén élnek, vagy a másik állam területén még nem élnek legalább három éve.

Dostál hozzátette, ez ügyben biztosan tovább fognak harcolni.

Ahogy arról korábban is írtunk, az MKP, a Most-Híd és az Összefogás szerint a tervezet nem oldja meg azon, több mint 3400 ember ügyét, akiket a tíz éve érvényben lévő törvény szerint fosztottak meg az állampolgárságuktól.

A jelenleg parlamenten kívüli pártok szerint

a most tervezett módosítás azt sem zárja ki, hogy a jövőben bárki, bármikor, az akaratán kívül elveszítse a szlovák állampolgárságot.

A javaslat ugyan finomítja a jelenlegi szabályozást, de

a Szlovákiában élő magyarok számára semmilyen megoldást nem kínál.

Szlovák állampolgárságot a módosító javaslat szerint azok is szerezhetnének, akiknek legalább az egyik szülője, nagyszülője, vagy dédszülője szlovák származású. Csehország állampolgárainak pedig nem kellene igazolniuk a megfelelő szlovák nyelvi tudásukat, mégis Szlovákia állampolgárai lehetnének.

A belügyminisztérium javaslata szerint a módosított törvény 2021. február 1-jén lépne érvényre.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!