2024. február 7., 17:36

Az Alkotmánybíróság elutasította Babiš ügynökaktákkal kapcsolatos panaszát

Elutasította a taláros testület Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök panaszát, amelyet az Alkotmánybíróságához nyújtott be a kommunista Állambiztonsági Hivatal aktáinak (ŠtB) nyilvántartása ügyében.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/AP

Babiš a Pozsonyi Kerületi Bíróság ítéletét és a Legfelsőbb Bíróság határozatát támadta meg, de az Alkotmánybíróság elutasította a panaszát. Az Alkotmánybíróság szenátusa február 1-jén zárt ülésen döntött az ügyben.

2022 júniusában a Pozsonyi Kerületi Bíróság elutasította a Babiš által a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) ellen benyújtott keresetet. Tavaly augusztusban a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a volt cseh miniszterelnök által benyújtott fellebbezést.

Babiš ügynökként szerepelt az ŠtB aktáiban, Bureš fedőnéven, de tagadja, hogy együttműködött volna az ŠtB-vel, és kitart amellett, hogy jogellenesen került be a neve az ügynökaktákba. 2012-ben keresetet indított az ÚPN ellen.

Az ügyben már több döntést is hozott a bíróság. A Pozsonyi Kerületi Bíróság 2018 februárjában elutasította a volt cseh miniszterelnök keresetét, a Legfelsőbb Bíróság pedig ezt követően elutasította Babiš fellebbezését. Az ügyet újra kellett tárgyalni, miután az Alkotmánybíróság 2018 novemberében hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság és a Legfelsőbb Bíróság döntését.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság 2022-ben megállapította, hogy nem az ÚPN, hanem a belügyminisztériuma által képviselt szlovák állam a legitimált jogalany.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.