2020. július 29., 18:09

Augusztusban újra napirendre kerül a koalíciós szerződés felrúgása

A kormány augusztus közepén vitatná meg a koalíciós szerződés állítólagos megszegésének körülményeit.

Fotó: TASR

A pártok vezetői a koalíciós tanácson a kormány közös jövőjéről szeretnének beszélni. A képviselők már korábban jelezték, néhány kormánypárti képviselő megsértette a koalíciós szerződést, mert az ĽSNS kiegészítő javaslata mellett szavazott.

A Za ľudí képviselője, Jana Žitňanská a TASR hírügynökségnek elmondta, nem kell megváltoztatni a koalíciós szerződést, kifejtette, hogy erre nem is lenne szükség, ha a képviselők értő módon olvasnák el azt, illetve az egyes törvényjavaslatokat.

,,Ez az ügy még nincs lezárva, fogunk erről még beszélni“ - jelentette ki Žitňanská, aki hozzátette, néhány koalíciós képviselő felvetette a koalíciós szerződés módosítását, szerinte azonban erre nincsen szükség.

A Sme Rodina képviselője, Peter Pčolinský elmondta, a koalíciós tanácson megbeszélik, hogy hasonló esetekben milyen következtetéseket kell levonni. Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš szintén abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az üggyel foglalkozni kell a koalíciós tanácson.

Mint azt már korábban megírtuk, a parlament nem fogadta el az ĽSNS abortusszal kapcsolatos kiegészítő törvényjavaslatát, holott azt több koalíciós képviselő is támogatta (néhány OĽaNO-s képviselő és a Sme Rodinától Jozef Lukáč).

A koalíciós szerződés szerint a képviselők csak akkor támogathatják az ellenzéki javaslatot, ha az összhangban áll a kormánykoalíció értékeivel, illetve ha szakmai törvényjavaslatokról van szó. A koalíciós szerződés alapján, a kormánypárti képviselők által benyújtott törvényjavaslatokat a koalíciós tanáccsal is meg kell vitatni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.