2024. március 13., 11:02
Frissítve: már. 13. 15:28

Áprilisban tárgyalhatja a parlament a közmédiában javasolt változtatásokat

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök szerint a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvénytervezet már áprilisban a parlament elé kerülhet. 

RTVS-ben változást
Robrt Fico
Fotó: TASR

Erről beszélt a Štandard című napilapnak adott interjújában. Hozzátette, hogy az RTVS-ben szigorítani kell az ellenőrzési mechanizmusokat, és jogi szempontból meg kell változtatni a jellegét.

Az interjúban Fico megerősítette, hogy az RTVS-t nem szabad felosztani. Az egyik elképzelés az volt, hogy az intézmény állami tulajdonú részvénytársasággá alakuljon, amelyben a pénzügyminisztérium részvényes lenne.

Elvégre a műsorszolgáltatási díjakat eltörölték. Ha az állam ennyit ad, akár tízmillió eurót is, akkor valószínűleg normális, hogy a pénzügyminisztériumnak legyen személye egy ilyen részvénytársaság vezetőségében, igazgatótanácsában, felügyelőbizottságában"

- mondta a miniszterelnök.

Fico szerint az RTVS-ben is meg kell szigorítani az ellenőrzési mechanizmusokat.

"Ami a szlovák televízióban történik, az példátlan"

- mondta, megismételve egy prágai tájékoztatón korábban elhangzott kritikáját az RTVS szerkesztőjével szemben, ahol szerinte az RTVS szerkesztője megtámadta őt és hazugságokat mondott.

Fico állítja, hogy őt nem érdekli a magántévék adásainak tartalma. Fontosnak tartja az alternatív médiát vagy a közösségi hálózatokon keresztül történő kommunikációt és az emberekkel való találkozást.

Az RTVS-szel kapcsolatos döntés szerinte "politikai traumát" fog okozni az ellenzékben.

A miniszterek egyetértenek abban, hogy változásra van szükség a közmédiában

Az RTVS olyan állapotba került, hogy mindenképp változásokra van szükség – erről egyetértés van a kormány szerdai ülése előtt a témával kapcsolatban nyilatkozó miniszterek között.

Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter leszögezte, egyetértés van a koalícióban a változtatások szükségességéről. Richard Takáč (Smer-SD) földművelési miniszter a közmédiában sugárzott tartalmakat bírálta. „Az RTVS nem teljesíti közszolgálati küldetését” – jelentette ki. A legélesebben Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter fogalmazott, megismételte a közösségi hálón kedden (március 12.) közzétett bírálatait. Ľuboš Machaj vezérigazgatót és a drága külső szerződéseket bírálja, de mindenekelőtt a különböző vélemények szélesebb körű megjelentetésének hiányát.

„Az RTVS évek óta a kiegyensúlyozottság és az objektivitás paródiája” – mondta Taraba. Úgy véli, a jelenlegi közmédiát és a hírműsorait a mostani ellenzékkel való politikai kapcsolatok határozzák meg. „Egy szűk csoport, amelynek tagjai végül a PS jelöltlistáin kötnek ki, pártmédiát csinált az RTVS-ből. Ennek semmi köze a pluralizmushoz. A kormány álláspontja világos, a Szlovák Televízió és Rádió minden állampolgáré” – hangsúlyozta. Úgy véli, a kulturális minisztérium által kidolgozott és véleményezésre bocsátott tervezetet a kormány különösebb változtatások nélkül fogadja el.
A tervezet nem választaná ketté a közmédiát, de számos változtatást tartalmaz.

Az igazgatót héttagú tanács választaná, melybe három tagot közvetlenül a kulturális miniszter jelölne, négyet pedig a parlament választana meg. Létrejön az új műsortanács is, tagjainak többségét a parlament választaná, emellett ismét bevezetnék az állammal való szerződéskötés intézményét.

A tervet élesen bírálják az ellenzéki pártok. Szerintük a közmédia új szerveinek összetétele, a kulturális miniszter és a kormánypárti parlamenti többség egyértelmű befolyása az RTVS közszolgálatiságának felszámolását fogja jelenteni, és a kormány propagandaeszközévé válik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.