2022. július 29., 20:06

Aláírásgyűjtés indul a nyugdíjak emeléséért

A Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy minél hamarabb emeljék 8%-kal a nyugdíjakat, novemberben pedig 14. nyugdíjt kapjanak az idősek – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Michal Kotian, a szervezet elnöke. Azt szeretnék, ha követeléseikkel már szeptemberi ülésén foglalkozna a parlament.

nyugdijas
Fotó: unsplash.com

A JDS célja, hogy még idén valorizálják a nyugdíjakat, novemberben pedig 14. nyugdíjt folyósítsanak. Emellett a JDS szeretné elérni a minimálnyugdíjak befagyasztásának eltörlését, 50 euró helyett 100 eurós hozzájárulást rehabilitációs kezelésre és gyógyfürdőre, továbbá hogy egyetlen gyógyszer árához se kelljen hozzájárulást fizetniük a nyugdíjasoknak. „Ezek azok a dolgok, amelyekben hátrányos helyzetben vagyunk az ország többi állampolgárával szemben” – szögezte le Kotian.

Meggyőződése, hogy sikerül összegyűjteniük az aláírásokat, mert minden városban és településen vannak tagjai a szövetségnek. „Remélem, hogy augusztus végéig összegyűjtjük az aláírásokat és szeptemberben leadhatjuk azokat a parlamentben, hogy a képviselők tudják, mivel kell foglalkozniuk, mit akarnak a nyugdíjasok” – tette hozzá.

Valéria Pokorná, a JDS vezetőségi tagja elmondta, céljaik elérése érdekében augusztusban és szeptemberben kormánypárti és ellenzéki pártokkal is felveszik a kapcsolatot. Arra kérik a képviselőket és a minisztereket, hogy vegyék figyelembe a nyugdíjasok igényeit. Hozzátette, a 13. nyugdíj korábbi, júliusi kifizetése semmiféle segítséget nem jelentett, és nagyon sok nyugdíjas él a szegénységi küszöb alatt. A JDS arra is figyelmeztet, hogy az infláció rendkívül magas, de idén januárban csak 1,3%-os nyugdíjemelés volt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.