Akkor is érvényes a szavazatunk, ha összefirkáltuk a szavazólapot

2020. február 29., 10:40
ma7 | TASR

Akkor is érvényes a parlamenti választáson leadott szavazatunk, ha összepiszkolódott, elszakadt, vagy összefirkáltuk a szavazólapot. Egyértelműnek kell tennie azonban, hogy kire voksoltunk - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium.

Vagy módosítás nélkül tesszük a borítékba a szavazólapot, vagy bekarikázzuk annak a jelöltnek a sorszámát, akire szavazni akarunk. Legfeljebb négy számot karikázhatunk. Ha a szavazó tévedett a karikázáskor, vissza kell adnia az összes szavazólapot, és újakat kap a választási bizottságtól.

A belügyminisztérium figyelmeztet, hogy csak egy szavazólapot lehet a borítékba tenni, ellenkező esetben érvénytelen a szavazat.

A fel nem használt vagy rosszul kitöltött szavazólapokat egy lezárt dobozba kell dobnia a választópolgárnak, ellenkező esetben kihágást követ el, amiért 33 eurós büntetést szabhatnak ki rá.

Szombaton parlamenti választást tartanak az országban. Az önálló Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróba kerül. 24 politikai szubjektum indult a voksokért. Ha a kérdésük van a választással kapcsolatban, a 02/4859 2317-es és a 02/4859 2312-es információs vonalat hívhatják a szavazópolgárok.

22 órakor zárják be a szavazóhelyiségeket, ezután kezdődik a szavazatszámlálás. Az eredményeket folyamatosan közlik a www.volbysr.sk. weboldalon. A végleges eredmény március elsején, az Országos Választási és Pártfinanszírozást Ellenőrző Bizottság jóváhagyását követően lesz ismert.