2020. november 19., 14:22

A Za ľudí képviselője szerint nincs közös V4-es álláspont

Nem létezik semmilyen közös visegrádi álláspont. Szlovákiának az az érdeke, hogy működjenek a jogállamiság elvei, erős legyen a jogállam, amit az EU-tag Magyarország és Lengyelország kifogásol – jelentette ki a parlament európai ügyekért felelős bizottságának ülése után annak elnöke, Tomáš Valášek (Za ľudí).

Fotó: Tasr

„Ha Magyarország és Lengyelország nem változtat az álláspontján, akkor az eddigi időszak alapján az EU ideiglenes költségvetéssel fog működni” - mondta Valášek, arra reagálva, hogy a két tagország megvétózta a költségvetést és az uniós újjáépítési alapot, mivel az uniós támogatások felhasználását a jogállamiság betartásához kötné az EU.

„Jogos követelés, és Szlovákiának is ez az érdeke, hogy a tagállamokban működjön a jogállamiság. Ha ez nem így lenne, akkor nem ismernénk el kölcsönösen a bírósági döntéseket, szétesne az uniós szabad kereskedelem” - figyelmeztetett. Hozzátette, hogy a nyitott szlovák gazdaság szempontjából „szuperfontos”, hogy működjön a közös uniós piac.

Valášek szerint az is megoldható, hogy Magyarország és Lengyelország nélkül működjön a járvány utáni uniós újjáépítési alap.

„Ezt 25 tagállam megegyezésével is létre lehet hozni” .

A politikus hozzátette, hogy Magyarország és Lengyelország ebben az esetben nem kapna ezekből az uniós forrásokból.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.